Do góry

Dania główne Przepis na:

Spaghetti all'Arancia

Spaghetti all'Arancia

Autor:

Przepisów i artykułów: 2329 Ocena: 51788

Dodano:

Odsłon: 4274

Makaron w sosie pomarańczowym.

Składniki

  • 350 g spaghetti
  • 1 pomarańcza
  • 6 filetów anchois
  • 1 ząbek czosnku
  • 70 ml oliwy z oliwek
  • natka pietruszki
  • parmezan
  • sól, pieprz
1-2 os. 30 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Spaghetti all'Arancia

Przygotowanie

  1. Makaron gotujemy al dente. Pomarańczę obieramy, usuwamy błonki i dzielimy na cząstki (najlepiej robić o nad miską, żeby zachować sok, który nam się przyda). Na dużej patelni rozgrzewamy oliwę, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i sardele. Smażymy do momentu, kiedy sardele całkowicie się rozpadną. Następnie dodajemy pomarańcze razem z sokiem, doprawiamy solą i pieprzem, gotujemy ok. 10 min na średnim ogniu, od czasu do czasu mieszając.
    Makaron dodajemy do sosu, dodajemy posiekaną natką, dokładnie mieszamy. Podajemy z tartym parmezanem.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń