Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Spaghetti dyniowe z rozmarynową nutą"
Zupa, którą przygotowałam, w krajach anglosaskich nazywa się chowder. Chowder...
Odsłon: 25
Szybko, prosto, smacznie
Odsłon: 85
Na piknik nie musi być zaraz cała blacha ciasta. Mogą być takie ciasteczka....
Odsłon: 177
Czasami przychodzi pora na i takie smaki.
Odsłon: 202
Zupa, którą przygotowałam, w krajach anglosaskich nazywa się chowder. Chowder...
Odsłon: 25
Szybko, prosto, smacznie
Odsłon: 85
Na piknik nie musi być zaraz cała blacha ciasta. Mogą być takie ciasteczka....
Odsłon: 177
Czasami przychodzi pora na i takie smaki.
Odsłon: 202
Składniki
Miąższ dyni oddziel od skórki, oczyść starannie z pestek i pokrój w średniej wielkości kostkę. Wołowinę opłucz, dokładnie osusz na papierowym ręczniku, a następnie pokrój mięso w paski. Rozmaryn opłucz, osusz. Igiełki poodrywaj od gałązek i posiekaj je. Czosnek obierz, także go posiekaj.
Na patelni rozgrzej olej. Zrumień na nim pokrojone mięso. Zdejmij je na talerz, po minucie oprósz solą oraz pieprzem, przemieszaj. Na patelnię z tłuszczem wrzuć dynię. Smaż ok. 4 min. Dołóż czosnek i rozmaryn, smaż jeszcze 2 min, po czym dynię przypraw solą i pieprzem. Patelnię zdejmij z ognia. Do dyni dodaj wołowinę i delikatnie wymieszaj.
Makaron ugotuj w posolonej wodzie według wskazówek podanych na opakowaniu. Odcedź, pozostawiając 100 ml wody. Śmietanę zmiksuj z jajkami, przypraw solą i pieprzem. Masę wlej do makaronu, wymieszaj. Dołóż mięso z dynią. Wszystko przełóż do żaroodpornego naczynia. Wstaw na 10 min do piekarnika rozgrzanego do 180 st.Źródło: Tina