Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Spaghetti w sosie pomidorowym"
W sezonie dodajemy je do makaronów, zup, serwujemy z jajkiem sadzonym, warto...
Odsłon: 83
Grillowane plastry boczku - pyszne i mega soczyste. Marynata z sosem teriyaki...
Odsłon: 143
W sezonie dodajemy je do makaronów, zup, serwujemy z jajkiem sadzonym, warto...
Odsłon: 83
Grillowane plastry boczku - pyszne i mega soczyste. Marynata z sosem teriyaki...
Odsłon: 143
Składniki
Cebulę oraz czosnek obierz. Cebulę pokrój w drobną kostkę, a czosnek posiekaj lub przeciśnij przez praskę. Pomidory rozgnieć widelcem albo zmiksuj na gładką masę razem z zalewą, w której się znajdowały.
W dużym garnku zagotuj posoloną wodę na makaron. Do wrzątku włóż spaghetti. Makaron zamieszaj, poczekaj, aż woda ponownie zawrze, po czym zmniejsz płomień i gotuj pod przykryciem około 8-10 minut. Gotowy makaron odlej na sicie.
Na patelni rozgrzej łyżkę oliwy, wrzuć posiekaną wcześniej cebulę oraz czosnek. Mieszając, us maż na szklisto. Dolej rozdrobnione pomidory z puszki. Doprowadź całość do wrzenia, zmniejsz płomień i gotuj bez przykrycia 5-7 minut, aż sos zacznie gęstnieć.
Tuż przed końcem gotowania dopraw sos pomidorowy do smaku solą, pieprzem, cukrem i octem.
Opłucz po kilka gałązek bazylii, osusz je, a potem poobrywaj listki. Część z nich posiekaj, resztę pozostaw w całości. Posiekane listki dodaj do sosu. Polej ugotowany makaron. Spaghetti wymieszaj, posyp startym parmezanem (3 dag) oraz resztą bazylii.
czas ok. 20 min; porcja – 430 kcal, cena 2,80 złŹródło: Świat kobiety