Dania główne Przepis na:
3-4 os. | 30 min | średnie | przystępne |
Oliwę z oliwek należy umieścić na dużej patelni, a następnie przyrumienić przez około 5 minut startą na grubym tarle cebulę z salami. Dodać posiekany czosnek, przez chwilę podsmażać, ale tak, żeby się nie przyrumienił. Dodać startą na grubym tarle paprykę i kontynuować przysmażanie przez kolejne 5 minut, czasami mieszając. Następnie dodać pokrojone w kostkę pomidory i wino, doprowadzić do szybkiego zagotowania, zmniejszyć płomień, przykryć i gotować przez 15 minut. Po tym czasie odkryć sos i gotować jeszcze do zgęstnienia. Na końcu doprawić bazylią, papryką, solą i pieprzem. Smacznego!
Listopad 2008r.
Na skróty
Komentarze do przepisu (3)

amela 19 maja 2009Zgłoś do usunięcia
No! Nareszcie jakiś przepis na potrawę włoską z głową: jest oliwa z oliwek i czosnek, nie ma śmietany, masła, oleju ani innych bzdur. Jedyna rzecz do której moglabym się przyczepić - całe ząbki czosnku należy na samym początku przysmażyć na oliwie, aż do zrumienienia, i je usunąć. Dalej według przepisu. Przysmażony czosnek na dobrej oliwie to jest BAZA bardzo wielu, wielu potraw włoskich.Pozdrawiam.0 Kto głosował? | Odpowiedz

drdeath4 24 stycznia 2009Zgłoś do usunięcia
no prawie alio olio0 Kto głosował? | Odpowiedz

evalon 10 listopada 2008Zgłoś do usunięcia
look nice0 Kto głosował? | Odpowiedz