Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Spaghetti z zielonym pesto bazyliowym, grillowaną cukinią oraz mozzarellą, to prosta i szybka potrawa do której zawsze chętnie się wraca.
Ciasto piernikowe z orzechowym kremem to prawdziwa pychotka bożonarodzeniowa,...
Odsłon: 12231
Pieczenie, zdobienie pierniczków to cudowna zabawa dla dzieci i dorosłych. Z...
Odsłon: 1376
Szybka i pyszna sałatka na każdą okazję.
Odsłon: 12967
Wyjątkowy w smaku, tradycyjny śledź w pysznej zalewie. W naszym domu raczej n...
Odsłon: 5060
Ciasto piernikowe z orzechowym kremem to prawdziwa pychotka bożonarodzeniowa,...
Odsłon: 12231
Pieczenie, zdobienie pierniczków to cudowna zabawa dla dzieci i dorosłych. Z...
Odsłon: 1376
Szybka i pyszna sałatka na każdą okazję.
Odsłon: 12967
Wyjątkowy w smaku, tradycyjny śledź w pysznej zalewie. W naszym domu raczej n...
Odsłon: 5060
Składniki
Makaron gotujemy w osolonej wodzie (najlepiej al' dente - wg. czasu podanego na opakowaniu), odcedzamy, wkładamy z powrotem do garnka, doprawiamy do smaku solą (w razie potrzeby) oraz pieprzem, wlewamy łyżeczkę oliwy i mieszamy.
Plasterki cukinii oprószamy solą, oraz pieprzem, nacieramy oliwą extra vergine i czosnkiem - grillujemy po 3-4 minuty z każdej strony (odwracamy na drugą stronę, kiedy na spodzie plasterków pojawią się wyraźne ciemne paski ).
Gdy cukinia będzie już z każdej strony zgrillowana, dodajemy do niej liście roszponki lub rukoli i potrząsamy patelnią, aby wszystko ładnie się przemieszało - grillujemy około 2 minuty często potrząsając patelnią.
Na patelnię z warzywami dodajemy odrobinę oliwy, ugotowany makaron oraz pesto z bazylii. Potrząsamy patelnią, mieszając tym samym wszystkie składniki. Chwilę podgrzewamy , a następnie wykładamy spaghetti do talerzy. Dokładamy porwaną mozzarellę, dekorujemy świeżymi listkami bazylii lub roszponki Domowy os pesto z bazylii : 2-3 pęczki bazylii płuczemy, listki drobno kroimy, 3 ząbki czosnku obieramy i miażdżymy,ucieramy listki bazylii z czosnkiem, 5 łyżkami oliwy z oliwek, 50g orzeszków pinii oraz 4 łyżkami utartego twardego sera (grana, parmezan) i gotowe. Smacznego :)