Do góry

Dania główne Przepis na:

Spaghetti z sosem drobiowo pieczarkowym.

Spaghetti z sosem drobiowo pieczarkowym.

Autor:

Przepisów i artykułów: 1451 Ocena: 18909

Dodano:

Odsłon: 458

Proste i szybkie w przygotowaniu, danie dla amatorów makaronów z sosem, pyszne :) Polecam :)

Składniki

  • Spaghetti 1/2 opakowania 25 dag
  • filet z kurczaka połowa
  • sos pieczarkowy słoik 500 ml (swój wyrób)
  • Sól
  • przyprawa do gyrosa
  • kumin
  • mąka ziemniaczana (skrobia) 1 łyżeczka
  • śmietana 1 łyżeczka
  • Woda 1 szklanka
1-2 os. 30 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Przepis na sos:


    składniki:

    pieczarki 1,5 kg
    marchew 2 szt
    natka pietruszki 1 pęczek
    koper
    pomidory krojone 300 g
    suszona włoszczyzna

    przyprawy:

    Doprawiamy przyprawami do swojego smaku.

    sól morska
    pieprz ziołowy
    bazylia suszona
    papryka suszona
    pieprz czarny
    ziele angielskie mielone
    liść laurowy mielony
    lubczyk
    domowa kostka rosołowa 1 łyżka

    wykonanie:

    Pieczarki i marchew kroimy w kostkę, natkę pietruszki i koper kroimy drobno. Do garnka z 0,5 litra wody wkładamy pokrojone pieczarki i marchew, solimy i dusimy do miękkości. Gdy pieczarki i marchew będą miękkie, doprawiamy suchymi przyprawami oraz dodajemy domową kostkę rosołową. Wszystko dusimy do miękkości wszystkich składników, dodajemy pokrojoną natkę pietruszki i koper i gotujemy bez przykrycia 15-20 minut żeby wyparowało troszkę wody która powstała podczas duszenia pieczarek i warzyw. Jeżeli składniki wszystkie są miękkie smak jest dobry to kończymy gotowanie i gorący sos wkładamy do słoików, zakręcamy wieczka słoików i pasteryzujemy.

  2. Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu.

  3. Filet kroimy w kostkę, doprawiamy przyprawą do gyrosa, kuminem i solą, smażymy na złoty kolor.

  4. W garnczku zagotowujemy sos pieczarkowy, dodajemy usmażone kostki z fileta, sos możemy troszkę zagęścić mąką ziemniaczaną i zabielić śmietaną.

  5. Ugotowane spaghetti podajemy polane obficie sosem. Całość posypujemy drobno pokrojoną bazylią.

  6. Smacznego!!!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń