Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wiadomo, że najlepsza ryba to świeża /a nie mrożona/ ryba. Ale taką świeżutką rybę trzeba jakoś sprawić, oczyścić. Oto kilka praktycznych porad:
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 10685
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4800
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 912
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 9122
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1350
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 10685
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4800
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 912
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 9122
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1350
Składniki
Kupując martwą rybę /no bo kto w domu odważny by ją uśmiercić ?/ trzeba usunąć łuski. Najpraktyczniej trzymać rybę przez ściereczkę - nie będzie się ona wyślizgiwać z ręki. Stół, blat czy deskę na których będziemy obrabiać rybę warto posypać grubo ziarnistą solą co zapobiegnie ślizganiu się ryby. Łuski skrobiemy od ogona w kierunku głowy czyli pod łuskę. Najczęściej wystarcza skrobanie nożem lub specjalną skrobaczką ale jeśli łuski mocno się trzymają /np. u okonia/ rybę można sparzyć wrzątkiem lub polać octem. Wnętrze sprawianej ryby najpierw dokładnie wypłukujemy a w razie potrzeby czyścimy wyparzoną miękką szczoteczką /np. do zębów/, która dobrze oczyści wnętrze ryb z zaschniętej krwi. Rybie płetwy bez problemu odetniemy nożycami do cięcia mięsa drobiowego.