Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wiadomo, że najlepsza ryba to świeża /a nie mrożona/ ryba. Ale taką świeżutką rybę trzeba jakoś sprawić, oczyścić. Oto kilka praktycznych porad:
Potrawa rodem z Prowansji, ale rozpowszechniona w krajach śródziemnomorskich...
Odsłon: 604
Ryba świetnie komponuje się z lekko żywicznym i cytrusowym aromatem szałwii....
Odsłon: 132
Lody przygotowane z przepisu KORAL oto link do przepisu; https://smaker.pl/pr...
Odsłon: 1756
Potrawa, którą wymyśliłam jest nie tylko dla jaroszy. Zjadacze mięsa mogą zro...
Odsłon: 255
Nigdy nie przybierałam się do kiszenia ogórków bez chrzanu w kuchni. Tym raze...
Odsłon: 120
Potrawa rodem z Prowansji, ale rozpowszechniona w krajach śródziemnomorskich...
Odsłon: 604
Ryba świetnie komponuje się z lekko żywicznym i cytrusowym aromatem szałwii....
Odsłon: 132
Lody przygotowane z przepisu KORAL oto link do przepisu; https://smaker.pl/pr...
Odsłon: 1756
Potrawa, którą wymyśliłam jest nie tylko dla jaroszy. Zjadacze mięsa mogą zro...
Odsłon: 255
Nigdy nie przybierałam się do kiszenia ogórków bez chrzanu w kuchni. Tym raze...
Odsłon: 120
Składniki
Kupując martwą rybę /no bo kto w domu odważny by ją uśmiercić ?/ trzeba usunąć łuski. Najpraktyczniej trzymać rybę przez ściereczkę - nie będzie się ona wyślizgiwać z ręki. Stół, blat czy deskę na których będziemy obrabiać rybę warto posypać grubo ziarnistą solą co zapobiegnie ślizganiu się ryby. Łuski skrobiemy od ogona w kierunku głowy czyli pod łuskę. Najczęściej wystarcza skrobanie nożem lub specjalną skrobaczką ale jeśli łuski mocno się trzymają /np. u okonia/ rybę można sparzyć wrzątkiem lub polać octem. Wnętrze sprawianej ryby najpierw dokładnie wypłukujemy a w razie potrzeby czyścimy wyparzoną miękką szczoteczką /np. do zębów/, która dobrze oczyści wnętrze ryb z zaschniętej krwi. Rybie płetwy bez problemu odetniemy nożycami do cięcia mięsa drobiowego.