Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Staropolskie zrazy z grzybami"
W sezonie dodajemy je do makaronów, zup, serwujemy z jajkiem sadzonym, warto...
Odsłon: 74
Grillowane plastry boczku - pyszne i mega soczyste. Marynata z sosem teriyaki...
Odsłon: 127
W sezonie dodajemy je do makaronów, zup, serwujemy z jajkiem sadzonym, warto...
Odsłon: 74
Grillowane plastry boczku - pyszne i mega soczyste. Marynata z sosem teriyaki...
Odsłon: 127
Składniki
Mięso opłukać, usunąć błony, pokroić na porcje. Rozklepać tłuczkiem zwilżonym wodą na cieniutkie plastry. Oprószyć solą, pieprzem i przyprawą uniwersalną.
Jajka ugotować na twardo. Suszone grzyby namoczyć w wodzie. Potem ugotować do miękkości. Wyjąć z wywaru i pokroić w paseczki. Na płatach mięsa rozłożyć plastry szynki, grzyby, cząstki odsączonej papryki i jajka. Razem ciasno zwinąć w roladki. Spiąć wykałaczkami.
Zrazy oprószyć mąką i obsmażyć na silnie rozgrzanym tłuszczu. Podlać wywarem z grzybów, przykryć i dusić na małym ogniu do miękkości. Pod koniec duszenia dołożyć śmietanę wymieszaną z koncentratem pomidorowym. Sos przyprawić do smaku pieprzem i solą. Zrazy serwować z sosem i np. z ugotowaną na sypko kaszą gryczaną i zasmażanymi buraczkami.Źródło: Życie na gorąco