Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Poleam. Domowe słodkości najlepsze.
Odsłon: 466
Fuczki to smażone placki z kiszonej kapusty , wywodzące się z kuchni Bieszcza...
Odsłon: 245
Przepis dnia
Poleam. Domowe słodkości najlepsze.
Odsłon: 466
Fuczki to smażone placki z kiszonej kapusty , wywodzące się z kuchni Bieszcza...
Odsłon: 245
Przepis dnia
Składniki
Polędwicę umyj, osusz i pokrój na cztery równe plastry. Każdy z kotletów delikatnie rozbij dłonią i przywróć do pierwotnego kształtu.
Oprósz steki solą i pieprzem. Każdy kotlet owiń w plaster słoniny i przewiąż nitką spożywczą. Ser zetrzyj na tarce o drobnych oczkach. Mleko zagotuj. Kiedy mleko zawrze, dodaj do niego starty ser i gotuj, stale mieszając, aż ser się rozpuści i powstanie gładki sos.
Zestaw sos z ognia, dodaj marynowany pieprz i dwie łyżki przyprawy warzywnej. Na patelni rozgrzej olej i podsmaż steki po 5 min z każdej strony. Nie przekręcaj mięsa wcześniej, dopiero po 5 min.
Gotowe steki odłóż na dwie minuty na kratkę i przykryj folią aluminiową, żeby soki pozostały w mięsie.
Steki podawaj polane sosem z pieczonymi ziemniakami i gotowanymi warzywami, np. brukselką.
Czas przygotowania: 35 minut 450 kcal/1 porcjaŹródło: Tele Tydzień