Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Stekiem w sosie pieprzowym zachwyci się każdy mężczyzna :)
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 5663
Polecam. Doskonale pasuje na rodzinne spotkanie, ale również na kanapki. Po...
Odsłon: 953
Lekka kolacja. Polecam.
Odsłon: 247
Domowa chałwa to pyszna, słodka przekąska, którą możesz przygotować w prosty...
Odsłon: 36010
Wielbiciele tradycyjnej kuchni na pewno mają w swoim menu dobry przepis na gu...
Odsłon: 107
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 5663
Polecam. Doskonale pasuje na rodzinne spotkanie, ale również na kanapki. Po...
Odsłon: 953
Lekka kolacja. Polecam.
Odsłon: 247
Domowa chałwa to pyszna, słodka przekąska, którą możesz przygotować w prosty...
Odsłon: 36010
Wielbiciele tradycyjnej kuchni na pewno mają w swoim menu dobry przepis na gu...
Odsłon: 107
Składniki
Krok pierwszy Na suchą, zimną patelnię o wyższych brzegach wsyp całe ziarenka pieprzu. Następnie pokrusz je rozgniatając dnem szklanej miski (dzięki wykorzystaniu miski pieprz nie będzie podskakiwał i rozsypywał się po całej kuchni). Pieprz możesz też utłuc w moździerzu, uważając aby nie pokruszyć go zbyt drobno. Krok drugi Pieprz przesyp na płaski talerz. Kotlety opłucz, osusz papierowym ręcznikiem. Każdy kotlecik ugnieć ręką (z obu stron) nadając mu jednocześnie zgrabny kształt. Następnie opanieruj w przygotowanym kruszonym pieprzu. Na patelnię wlej oliwę, rozgrzej, ale nie za mocno, aby mięso nie przypaliło się natychmiast. Krok trzeci Na oliwie kładź kotlety i smaż z każdej strony po minucie. Gotowe przełóż na talerz, a tłuszcz po smażeniu zlej, jednak patelni nie myj. Wsyp na nią resztę pokruszonego pieprzu, dodaj drobno posiekaną cebulę. Krótką chwilę podsmażaj na dużym ogniu. Następnie podlej wódką i winem, dodaj sos mięsny. Wymieszaj. Krok czwarty Powstały sos zaciągnij śmietaną, a gdy się zagotuje, włóż doń kotlety. Po minucie przewróć i duś tak długo, jaki efekt pragniesz osiągnąć : jeśli steki mają być krwiste - krócej, wysmażone - nieco dłużej. Podawaj z ryżem lub makaronem. Odpowiednie będą też ziemniaki oraz porcja kruchej sałaty.