Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
nie ma jak prawdziwy steczek...raz na jakiś czas oczywiście ;-) bo to bardzo wyrafinowane mięso i do tanich nie należy niestety...ale jest boskie w smaku...przeze mnie potraktowane dodatkowo wiśniowym balsamico ;-)
Przepis dnia
Marynowanym stekiem zachwyci się każdy mężczyzna.
Odsłon: 9177
Indyk Magdy Gessler w niczym nie przypomina klasycznie przygotowywanego drobi...
Odsłon: 5073
W jaki sposób przygotować piernik Magdy Gessler? Słynna restauratorka zwraca...
Odsłon: 2808
Szybka i prosta babka marmurkowa , z tego przepisu babka zawsze się udaje i p...
Odsłon: 8128
Duszenie to najlepszy sposób na wołowe żebra. Długi czas gotowania powoduje,...
Odsłon: 47
Sałatka brokułowa z jajkiem należy do moich ulubionych wielkanocnych dań. Jes...
Odsłon: 163
mięso jest mocno przypieczone ale nie wysuszone, do tego dobrze doprawione, p...
Odsłon: 104
Szybka i prosta babka marmurkowa , z tego przepisu babka zawsze się udaje i p...
Odsłon: 8128
Duszenie to najlepszy sposób na wołowe żebra. Długi czas gotowania powoduje,...
Odsłon: 47
Sałatka brokułowa z jajkiem należy do moich ulubionych wielkanocnych dań. Jes...
Odsłon: 163
mięso jest mocno przypieczone ale nie wysuszone, do tego dobrze doprawione, p...
Odsłon: 104
Składniki
polędwicę oczyszczamy z wszelkich żyłek,tłuszczu,błon itp. tak oczyszczoną,w całym kawałku wkładamy do szklanego pojemnika,zalewamy wiśniowym balsamico,dodajemy świeżo roztarte gałązki rozmarynu i wkładamy do lodówki najlepiej na całą noc
polędwicę po wyjęciu z balsamico,osuszamy,kroimy na plastry ok 3 cm grubości oprószamy solą i pieprzem,odstawiamy jeszcze na ok pół godzinki w temp.pok po tym czasie smażymy na rozgrzanym oleju najlepiej na patelni z grubym bądź żeliwnym dnem po 5,8 min z każdej strony -na piękny ciemnobrązowy kolor-tu wersja średnio wysmażona zdejmujemy z patelni używając szczypiec-nie widelca- gdyż nie powinno się nakłuwać rasowego steka-ponieważ on jeszcze pracuje w środku,gotuje się nawet po odłożeniu już na ok. 3,5 minut- a bez nakłuwania wszystkie soki w środku
na patelni na której smażyliśmy steki przygotowujemy "wiśniowy sosik" czyli w wolnym tłumaczeniu tzw.glazurę wrzucamy 3 łyżki masła,wiśniowe balsamico,sól,pieprz,rozmaryn- mieszamy,redukujemy na małym ogniu tak długo aż otrzymamy wyborny "syropek "
naszego steka podajemy polanego sosem,ja jeszcze na sam koniec dodaję łyżeczkę masła bezpośrednio na mięso,rozpływa się cudownie i bardzo smakowicie łączy z glazurą wszystko w towarzystwie świeżej rucoli Smakowicie polecam ;-)
Przepisy Dania główne
Dania główne
Filet z kurczaka na świąteczny stół
Dania główne
szponder wołowy duszony w czerwonym winie
Dania główne
Żeberka pieczone
Dania główne
Makaron orzo z pieczarkami
Filet z kurczaka na świąteczny stół
Wyborny filet z kurczaka na wielkanocny stół. polecam ten przepis.
Odsłon: 68
szponder wołowy duszony w czerwonym winie
Duszenie to najlepszy sposób na wołowe żebra. Długi czas gotowania powoduje,...
Odsłon: 47