Do góry

Dania główne Przepis na:

Strogonow ze schabu wieprzowego

Strogonow ze schabu wieprzowego

Autor:

Przepisów i artykułów: 2347 Ocena: 14992

Dodano:

Odsłon: 17086

Taki strogonow smakuje wybornie.

Składniki

  • Składniki:
  • 1 kg schabu
  • ½ kg świeżych pieczarek
  • 1 średnia biała cebula
  • Ogórek kiszony 4-5 szt.
  • 2 łyżki masła
  • 1 ½ mąki pszennej
  • 2 łyżki oliwy
  • ok. 250 ml bulionu warzywnego
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 150 ml gęstej śmietany 22-proc.
  • szczypta słodkiej papryki
  • sól, pieprz
  • papryka czerwona 2 szt.
5-6 os. > 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Wykonanie:
    Cebulę obrać, pokroić w plasterki i zeszklić na maśle. Paprykę, pieczarki oczyścić, pokroić w paski. Mięso opłukać, pokroić w kostkę , wrzucić do garnka z dwoma łyżkami oliwy i lekko podsmażyć. Następnie dodać podsmażoną cebulę, pieczarki oraz paprykę. W bulionie rozpuścić koncentrat pomidorowy i 1 ½ łyżki mąki, dodać do mięsa, doprawić do smaku i dusić na wolnym ogniu do miękkości. W połowie duszenia dodać pokrojonego w plasterki ogórka. Gdy mięso będzie miękkie zaciągnąć śmietaną, w razie potrzeby doprawić do smaku i chwilę podgotować, zdjąć z ognia i podawać z pieczywem.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń