Do góry

Dania główne Przepis na:

Strudel z brokułem i szynką szwarcwaldzką

Strudel z brokułem i szynką szwarcwaldzką

Autor:

Przepisów i artykułów: 342 Ocena: 3076

Dodano:

Odsłon: 1268

Strudel w wersji na słono. Prosty przepis na bardzo efektowne danie

Składniki

  • CIASTO:
  • Mąka krupczatka - 250g + do posypania stolnicy
  • Jajko - 1 szt
  • Mleko - 50 ml
  • Masło - 1 łyżka
  • Sól szczypta
  • FARSZ:
  • Brokuł - 1 szt
  • Czosnek - 2 ząbki
  • Szynka Szwarcwaldzka - 100g
  • Zioła prowansalskie - 2 łyżki
  • Słonecznik - 2 łyżki
  • Olej do smażenia
3-4 os. > 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama
Strudel z brokułem i szynką szwarcwaldzką

Przygotowanie

  1. Na stolnicę wysypujemy mąkę. Dodajemy do niej jajko, sól, letnie mleko i stopione masło. Masło możecie szybko stopić w mikrofali - wystarczy 30 sekund. Ciasto wyrabiamy, aż stanie się jednolite, gładkie i nie klei się do rąk. Robimy z ciasta kulkę i uderzmy nią o stolnicę kilkadziesiąt razy.

    Ciasto odkładamy, a w tym czasie nastawiamy piekarnik na 200 stopni i bierzemy się za farsz.

  2. Czosnek przeciskamy przez praskę. Podsmażamy go na odrobinie oleju. Dodajemy brokuła pokrojonego na drobne różyczki i dusimy pod przykryciem aż zmięknie.
    Ja nie soliłam brokuła, ponieważ szynka nada mu odpowiedni smak.

    Odstawiamy do ostygnięcia.

  3. Stolnicę obsypujemy mąką. Ciasto najpierw rozwałkowujemy, a potem rozciągamy palcami. Powinno mieć na całej powierzchni jedną grubość.

    W tym momencie możecie ciasto przełożyć na omączoną czystą ściereczkę, żeby łatwiej je zawinąć. Ja używam stolnicy silikonowej, więc zawinęłam ciasto z jej pomocą.

  4. Na ciasto rozkładamy plasterki szynki, posypujemy ziołami prowansalskimi i układamy brokuła z czosnkiem. Jeden krótszy bok ciasta powinien zostać goły, żeby łatwiej było skleić strudel.

  5. Teraz najtrudniejsza część - zwijamy strudel. Możecie zwijać na ściereczce. Moje ciasto było na tyle zwarte, że bez problemu odeszło od stolnicy. Najlepiej, jeśli końcówka ciasta (bez farszu) znajdzie się pod strudlem.
    Całość smarujemy odrobiną oleju i posypujemy słonecznikiem.

  6. Pieczemy w 200 stopniach bez termoobiegu przez 30-40 minut. Ciasto powinno być mocno zarumienione, aby w środku ładnie się dopiekło.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń