Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Niby składniki niemal identyczne, jak na placki ziemniaczane, to stryki smakują nieco inaczej. Są bardziej delikatne, otulone chrupiącą otoczką. A to wszystko dzięki jednemu składnikowi. Na Śląsku jedzą je np. z sosem pomidorowych, ale bez żadnych dodatków smakują wybornie.
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5346
Sałatka do obiadu. Pasuje i do mięsa i do ryby. Może być też samodzielną prze...
Odsłon: 883
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 11779
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5069
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1332
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5346
Sałatka do obiadu. Pasuje i do mięsa i do ryby. Może być też samodzielną prze...
Odsłon: 883
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 11779
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5069
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1332
Składniki
Ziemniaki obierz i zetrzyj na tarce o grubych oczkach, możesz też zmielić je w maszynce. Cebulę pokrój w drobną kostkę lub zmiel.
Do startych ziemniaków dodaj mąkę, jajko, mleko, sól i pieprz. Placki smaż na dobrze rozgrzanym oleju na złoty kolor. Po wyjęciu z patelni, przełóż na talerz z papierowym ręcznikiem, by stryki oddały nadmiar tłuszczu.
Stryki możesz jeść same, ze śmietaną lub polane sosem pomidorowym.