Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Niby składniki niemal identyczne, jak na placki ziemniaczane, to stryki smakują nieco inaczej. Są bardziej delikatne, otulone chrupiącą otoczką. A to wszystko dzięki jednemu składnikowi. Na Śląsku jedzą je np. z sosem pomidorowych, ale bez żadnych dodatków smakują wybornie.
Pyszne danie obiadowe na każdą okazje. Uwielbiam czerwona kapustę, jest smacz...
Odsłon: 9934
Bardzo łatwe danie. Tylko trzy składniki, a pychoty cały talerz.
Odsłon: 8926
Ziemniaki biedaka to bardzo prosty i tani przepis na pożywne danie. Tak przyg...
Odsłon: 6332
Pyszne danie obiadowe na każdą okazje. Uwielbiam czerwona kapustę, jest smacz...
Odsłon: 9934
Bardzo łatwe danie. Tylko trzy składniki, a pychoty cały talerz.
Odsłon: 8926
Ziemniaki biedaka to bardzo prosty i tani przepis na pożywne danie. Tak przyg...
Odsłon: 6332
Składniki
Ziemniaki obierz i zetrzyj na tarce o grubych oczkach, możesz też zmielić je w maszynce. Cebulę pokrój w drobną kostkę lub zmiel.
Do startych ziemniaków dodaj mąkę, jajko, mleko, sól i pieprz. Placki smaż na dobrze rozgrzanym oleju na złoty kolor. Po wyjęciu z patelni, przełóż na talerz z papierowym ręcznikiem, by stryki oddały nadmiar tłuszczu.
Stryki możesz jeść same, ze śmietaną lub polane sosem pomidorowym.