Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Niby składniki niemal identyczne, jak na placki ziemniaczane, to stryki smakują nieco inaczej. Są bardziej delikatne, otulone chrupiącą otoczką. A to wszystko dzięki jednemu składnikowi. Na Śląsku jedzą je np. z sosem pomidorowych, ale bez żadnych dodatków smakują wybornie.
Dynia to prawdziwa królowa jesieni, z której w prosty sposób przygotować możn...
Odsłon: 737
Puszysty sernik z dodatkiem mleka w proszku rozpływa się w ustach. Cieszy się...
Odsłon: 424841
To przepis na tradycyjną pizzę na grubym drożdżowym cieście. Taka pizza kojar...
Odsłon: 10663
Przepis dnia
Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...
Odsłon: 1336939
Dynia to prawdziwa królowa jesieni, z której w prosty sposób przygotować możn...
Odsłon: 737
Puszysty sernik z dodatkiem mleka w proszku rozpływa się w ustach. Cieszy się...
Odsłon: 424841
To przepis na tradycyjną pizzę na grubym drożdżowym cieście. Taka pizza kojar...
Odsłon: 10663
Przepis dnia
Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...
Odsłon: 1336939
Składniki
Ziemniaki obierz i zetrzyj na tarce o grubych oczkach, możesz też zmielić je w maszynce. Cebulę pokrój w drobną kostkę lub zmiel.
Do startych ziemniaków dodaj mąkę, jajko, mleko, sól i pieprz. Placki smaż na dobrze rozgrzanym oleju na złoty kolor. Po wyjęciu z patelni, przełóż na talerz z papierowym ręcznikiem, by stryki oddały nadmiar tłuszczu.
Stryki możesz jeść same, ze śmietaną lub polane sosem pomidorowym.