Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Suflet to klasyczny deser wywodzący się z kuchni francuskiej. Nie ma jednak przeciwwskazań, by przygotować go w wersji wytrawnej, w charakterze przekąski lub głównego dania. Suflet serowy z dodatkiem sałatki warzywnej to świetna propozycja obiadowa – nie tylko dla osób preferujących dietę bezmięsną. Do przygotowania tego specjału możesz użyć dowolnego sera żółtego lub mieszanki serów. Najlepiej sprawdzą się twarde sery dojrzewające o wyrazistym smaku.
Nie ma co ukrywać. To nie jest dietetyczne danie. :D Jest mega kaloryczne ale...
Odsłon: 24
Bób jest u nas bardzo lubiany, więc kiedy nadchodzi pora korzystamy z niego,...
Odsłon: 110
To proste, a zarazem eleganckie danie łączy w sobie soczyste plastry mięsa z...
Odsłon: 106
Nie ma co ukrywać. To nie jest dietetyczne danie. :D Jest mega kaloryczne ale...
Odsłon: 24
Bób jest u nas bardzo lubiany, więc kiedy nadchodzi pora korzystamy z niego,...
Odsłon: 110
To proste, a zarazem eleganckie danie łączy w sobie soczyste plastry mięsa z...
Odsłon: 106
Składniki
Przygotuj 4-6 żaroodpornych foremek (liczba zależy od ich wielkości). Natłuść je w środku masłem i oprósz bułką tartą.
Roztop w rondelku (na palniku o średniej mocy) masło, dodaj mąkę i przygotuj zasmażkę. Dolej stopniowo mleko, cały czas mieszając, by nie powstały grudki. Do sosu dodaj starte na tarce sery, Gotuj jeszcze przez chwilę – aż sery się roztopią. Zdejmij rondelek z palnika i przestudź.
Oddziel białka od żółtek. Białka ubij na sztywną pianę. Żółtka dodaj do przestudzonego sosu i wymieszaj. Dopraw sos do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Jeśli chcesz, możesz też dodać w tym momencie inne przyprawy, np. chili albo oregano.
Delikatnie wymieszaj sos z pianą z białek. Od razu przelej do przygotowanych foremek i wstaw do piekarnika nagrzanego do 190°C. Piecz przez około 15-20 minut – aż suflety się zarumienią.