Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Suflet z pulpecikami"
Tajemnicą dobrej kiełbasy drobiowej jest jej wyrobienie, indyk wcale nie jest...
Odsłon: 102
Jeżeli macie ochotę zafundować sobie zdrowy obiad z eksperymentalnym twistem,...
Odsłon: 78
Tajemnicą dobrej kiełbasy drobiowej jest jej wyrobienie, indyk wcale nie jest...
Odsłon: 102
Jeżeli macie ochotę zafundować sobie zdrowy obiad z eksperymentalnym twistem,...
Odsłon: 78
Składniki
Mielone mięso mieszamy z posiekaną drobno cebulą i jajkiem. Doprawiamy solą, pieprzem i papryką i zagęszczamy bułką tartą. Formujemy kulki i powoli obsmażamy je na rozgrzanym oleju na patelni.
Płuczemy ryż i odsączamy. Wsypujemy do bulionu, przykrywamy i dusimy na bardzo małym ogniu, by był al dente.
Z masła i mąki przygotowujemy jasną zasmażkę. Rozrzedzamy ją bulionem i śmietaną. Gotujemy przez 10 minut. Rozpuszczamy ser topiony w beszamelu. Doprawiamy sos i mieszamy go z ryżem, groszkiem kukurydzą oraz pokrojonymi pomidorkami.
Mieszankę ryżową doprawiamy solą i pieprzem i rozkładamy na dnie wysmarowanej tłuszczem brytfanny. Wciskamy pulpeciki i posypujemy je tartym serem. Pieczemy w temp. 180°C przez ok. 25 minut. Posypujemy pietruszką.
Czas przygotowania 80 minut. Cena jednej porcji około 4,90 zł
Wartość odżywcza jednej porcji 1002 kcal Białko 8 g/ Tłuszcz 35 g/Węglowodany 51 gŹródło: Rewia