Do góry

Dania główne Przepis na:

Sum grillowany na wyrazistej sałatce podany

Sum grillowany na wyrazistej sałatce podany

Autor:

Przepisów i artykułów: 192 Ocena: 2107

Dodano:

Odsłon: 225

Grill elektryczny jest bardzo przydatny głównie zimową porą, kiedy to pogoda nie sprzyja tradycyjnemu grillowaniu. Tak przyrządzona ryba jest soczysta i lekkostrawna. Filet z suma idealnie nadaje się do takiego sposobu przyrządzania. Ma zwarte, białe i delikatne mięso. Z tego też powodu nie wymaga używania dużej ilości przypraw. Wystarczy jak godzinę poleży w aromatycznej kąpieli.

Składniki

  • sum filet 500 g
  • marynata:
  • Olej rzepakowy 6 łyzek
  • Sok z cytryny 3 łyżki
  • Sól 1 łyżeczka
  • Cukier 1 łyżeczka
  • przyprawa do ryb (u mnie firmy Borniak )1 łyżeczka
  • gałązka świeżego tymianku
  • sałatka:
  • mieszanka sałat 1 opakowanie
  • Papryka czerwona słodka połowa
  • Czerwona cebula
  • Ogórek sałatkowy
  • Oliwki zielone kilka szt.
  • Suszone pomidory w oleju 5-6 szt.
  • krem balsamiczny
  • olej z pomidorów
  • kiełki rzodkiewki
  • Sól
3-4 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Sum grillowany na wyrazistej sałatce podany

Przygotowanie

  1. Składniki marynaty dobrze zmiksować, dodać listki tymianku, polać filet suma i odstawić na godzinę w chłodne miejsce.
    Przed włożeniem do grilla ryba powinna mieć temperaturę pokojową, a marynatę należy zachować.

  2. Paprykę i pomidory suszone pokroić w cienkie paski, cebulę w piórka, ogórek w talarki. Do dużej miski wsypać mieszankę sałat, dodać pokrojone warzywa, oliwki, delikatnie posolić, skropić olejem z pomidorów, delikatnie wymieszać, posypać kiełkami rzodkiewki i obficie polać kremem balsamicznym. Odstawić, aby smaki się przegryzły.

  3. Grill nastawić na odpowiedni program do ryb i poczekać, aż nagrzeje się do pożądanej temperatury. Włożyć rybę, zamknąć pokrywę i grillować, aż zacznie migać czerwona kontrolka. W trakcie pieczenia należy rybę dwa razy polać zachowaną marynatą.
    Gotowy filet suma wykładamy na talerz wyłożony sałatką, obficie posypujemy posiekaną natką pietruszki.

Twoje notatki do przepisu

Wideo do przepisu:

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń