Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Suszone pomidory w oleju"
Truskawkowy sezon czas zacząć! A czy jest coś lepszego niż połączenie soczyst...
Odsłon: 240
Sezon na rabarbar w pełni, więc dziś zrobimy najlepsze, najpyszniejsze ciasto...
Odsłon: 114
Smakowite śniadanie.
Odsłon: 33
Wyborne pierogi z cieniusieńkim i delikatnym ciastem pierogowym. Proporcje na...
Odsłon: 31
Truskawkowy sezon czas zacząć! A czy jest coś lepszego niż połączenie soczyst...
Odsłon: 240
Sezon na rabarbar w pełni, więc dziś zrobimy najlepsze, najpyszniejsze ciasto...
Odsłon: 114
Smakowite śniadanie.
Odsłon: 33
Wyborne pierogi z cieniusieńkim i delikatnym ciastem pierogowym. Proporcje na...
Odsłon: 31
Składniki
Pomidory umyj, przekrój na pół, łyżeczką wydrąż środki z pestkami. Duże blachy wyłóż papierem do pieczenia i rozłóż pomidory (skórką do spodu). Wstaw do piekarnika nagrzanego do 90-100°C na 5-6 godz. Susz przy uchylonych drzwiczkach piekarnika. Pomidory powinny być pomarszczone, suche, ale elastyczne i giętkie.
Przestudzone pomidory włóż do miski, posyp solą i skrop octem winnym; wymieszaj. Czosnek pokrój w cienkie plasterki. Do wyparzonych suchych słoiczków włóż suszone pomidory do 2/3 wysokości słoiczka. Między nimi układaj plasterki czosnku i zioła. Do rondla wlej olej, podgrzej (nie może być wrzący).
Gorącym zalej pomidory w słoikach, mocno zakręć i postaw do góry dnem na ok. 30 min. Przechowuj w ciemnym i chłodnym miejscu.
(bez czasu oczekiwania): 60 minut. Słoik: 480 kilokalorii.Źródło: Świat i Ludzie