Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Świderki z kurkami i boczkiem"
Grill w wersji wege? Czemu nie. Te szaszłyki z serem halloumi i cukinią w pik...
Odsłon: 279
Grill w wersji wege? Czemu nie. Te szaszłyki z serem halloumi i cukinią w pik...
Odsłon: 279
Składniki
Mrożone kurki wyjmij i ułóż na sicie. Przelej wrzątkiem, pozostaw do rozmrożenia i ocieknięcia. W tym czasie obierz i drobno poszatkuj cebulę. Rozgrzej masło.
Na rozgrzane masło wrzuć posiekaną cebulę. Krótko przesmaż. Wrzuć osączone kurki. Większe grzyby pokrój na kawałki. Smaż, a potem duś razem kilkanaście minut, w razie potrzeby podlej grzyby odrobiną wody.
Boczek pokrój w paski. Zesmaż na chrupiąco na suchej patelni, odłóż. Makaron ugotuj wg przepisu. Odcedź, wymieszaj z olejem. Wrzuć na patelnię z kurkami. Wymieszaj, dopraw solą, pieprzem, czosnkiem i ziołami. Posyp boczkiem.
czas ok. 40 min; porcja – 390 kcal, cena 3,10 zł
Nigdy nie przepłukuj na sicie makaronu, który zamierzasz podawać na gorąco z sosem. Zimna woda zmyje skrobię nadającą kluskom sprężystość i smak. Zabieg ten jest natomiast jak najbardziej wskazany, gdy makaron ma być serwowany na zimno – w sałatce.Źródło: Świat kobiety