Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Świderki ze świeżymi pomidorami"
Pomysł na tę zupę to wynik sporej ilości mięsa i kości pozostałych z pieczone...
Odsłon: 169
Polecam.
Odsłon: 838
Świetny i prosty przepis na rogaliki. Robi się je błyskawicznie, praktycznie...
Odsłon: 119
Dzisiaj łazanki , zapewne wszyscy znacie. Można przygotować z kapusty kiszone...
Odsłon: 9243
Pomysł na tę zupę to wynik sporej ilości mięsa i kości pozostałych z pieczone...
Odsłon: 169
Polecam.
Odsłon: 838
Świetny i prosty przepis na rogaliki. Robi się je błyskawicznie, praktycznie...
Odsłon: 119
Dzisiaj łazanki , zapewne wszyscy znacie. Można przygotować z kapusty kiszone...
Odsłon: 9243
Składniki
Pomidory natnij lekko nożem w kilku miejscach, sparz je wrzątkiem, zdejmij skórkę i pokrój je w kostkę. Cebulę obierz z łupin i posiekaj. Czosnek przeciśnij przez praskę. Cukinię umyj pod bieżącą wodą i pokrój w kostkę (nie obieraj jej ze skórki, bo rozpadnie się podczas duszenia). Z papryki usuń gniazda nasienne, umyj, osusz a strąki pokrój w kostkę. Listki bazylii opłucz pod bieżącą wodą, delikatnie osusz i posiekaj lub porwij palcami.
Na patelni rozgrzej masło i zeszklij na nim cebulę i czosnek. Następnie dodaj pokrojoną cukinię oraz paprykę i smaż, mieszając od czasu do czasu ok. 10-15 min. Na koniec dodaj pomidory oraz kukurydzę i duś całość przez 7-10 min. Warzywa dopraw do smaku solą oraz pieprzem i dodaj posiekaną bazylię.
Gdy warzywa będą się dusiły, ugotuj makaron na półtwardo. Następnie odcedź go, ale nie przelewaj go zimną wodą. Włóż go do garnka w którym się gotował, dodaj warzywa z patelni, dokładnie wymieszaj i od razu przełóż na talerze.
40 minut
Porcja: 315 kilokalorii
<strong>Jeśli dbasz o linię, do makaronu dodaj jak najmniej tłuszczu. 1 łyżka oleju do smażenia warzyw wystarczy.</strong>Źródło: Świat i Ludzie