Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sytocha to bardzo pożywne danie z ziemniaków, które bardzo trudno sklasyfikować. Ani nie jest to puree, ani nie jest to zupa. Na pewno jednak można o nim powiedzieć, że jest pyszne! Dodatek okrasy z cebulki i boczku podkręca smak potrawy. Sytocha należy do bardzo niskobudżetowych dań, które jednocześnie przypadnie do gustu nawet najmłodszym. Wypróbuj je raz, a będzie często wracać na twój stół.
Jeżeli uwielbiasz karmel, słodką śmietankę, orzeszki solone i herbatniki, ten...
Odsłon: 84990
Lody dubajskie to prawdziwy hit lata. Wbrew pozorom ich przygotowanie nie jes...
Odsłon: 2302
To najlepsze zapiekanki z kurczakiem jakie jadłam! Czasami nie trzeba wielu...
Odsłon: 9844
Ogórki nie tylko kiszone i konserwowe układamy na półce w spiżarni. Krokodylk...
Odsłon: 3645
Polecam na kolację. Nie tylko wegetarianie będą zadowoleni.
Odsłon: 6944
Jeżeli uwielbiasz karmel, słodką śmietankę, orzeszki solone i herbatniki, ten...
Odsłon: 84990
Lody dubajskie to prawdziwy hit lata. Wbrew pozorom ich przygotowanie nie jes...
Odsłon: 2302
To najlepsze zapiekanki z kurczakiem jakie jadłam! Czasami nie trzeba wielu...
Odsłon: 9844
Ogórki nie tylko kiszone i konserwowe układamy na półce w spiżarni. Krokodylk...
Odsłon: 3645
Polecam na kolację. Nie tylko wegetarianie będą zadowoleni.
Odsłon: 6944
Składniki
Na kilka godzin przed przygotowaniem dania, namocz grzyby w ciepłej wodzie. Ziemniaki obierz i zetrzyj na tarce o małych oczkach. Przełóż masę na sito. Przelej ziemniaki zimną wodą, dobrze mieszając przez cały czas, by pozbyć się całej skrobi. Wodę zachowaj i odstaw na ok. 20 minut.
W dużym garnku zagotuj litr wody z solą. Włóż do niej masę ziemniaczaną i gotuj przez ok. 20 minut. Ostrożnie zlej odstawioną wcześniej wodę, by skrobia pozostała na dnie. Wymieszaj ją w niewielkiej ilości wody z gotowania ziemniaków i dodaj wszystko do całej masy ziemniaczanej. Wymieszaj.
Przygotuj okrasę. Boczek pokrój w drobną kostkę i wytop go na rozgrzanej patelni. Cebulę obierz i także posiekaj. Dodaj ją do wytopionego już boczku. Podsmażaj wszystko razem przez kilka minut, do ładnego zezłocenia.
Grzyby odciśnij z wody i posiekaj w drobną kostkę. Dodaj je do reszty składników na patelni. Dopraw wszystko pieprzem i solą. Na koniec smażenia wlej jedną szklankę wody z moczenia grzybów. Smaż do wyparowania płynu.
Masę ziemniaczaną przelej do głębokiego talerza. Na wierzchu połóż przygotowaną okrasę. Sytochę podawaj na ciepło, od razu po przygotowaniu.