Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Szandorki to smażone placki o wytrawnej, charakterystycznej nucie. Są przygotowywane z kiszonej kapusty oraz ciasta z mąki pszennej, mleka i jajek. Nazwa szandorki pochodzi od słowa „szandor”, które lokalnie oznaczało kapustę gorszej jakości, kiszoną i wykorzystywaną w potrawach głównie przez biedniejszych mieszkańców. Szandorki z gminy Dębowiec zostały uznane za potrawę tradycyjną i wpisane na listę Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi.
Smażone udka i pierś z kaczki podane z podpieczonymi, młodymi ziemniakami i u...
Odsłon: 85
Naleśniki są elastyczne i nie pękają przy zwijaniu.
Odsłon: 2833
Smażone udka i pierś z kaczki podane z podpieczonymi, młodymi ziemniakami i u...
Odsłon: 85
Naleśniki są elastyczne i nie pękają przy zwijaniu.
Odsłon: 2833
Składniki
Kapustę opłucz, odcedź i drobno posiekaj. Następnie na patelni rozgrzej olej i przesmażaj kapustę na gorącym oleju, mieszając od czasu do czasu. Dorzuć kminek i/lub majeranek. Kapusta powinna odparować, zmięknąć i się zrumienić. Jeśli chcesz wzmocnić smak, dodaj drobno posiekaną szalotkę lub 1-2 ząbki czosnku.
Wymieszaj mleko z przesianą mąką i jajkiem. Możesz to zrobić mikserem lub trzepaczką. Po czym dodaj ostudzoną kapustę i dopraw do smaku solą i czarnym pieprzem. Idealne ciasto będzie przypominało w konsystencji gęstą śmietanę. W razie potrzeby dodaj więcej mąki lub mleka.
Na patelni rozgrzej olej, wykładaj porcje ciasta i smaż placki na złoty kolor z dwóch stron. Po usmażeniu wyłóż szandorki na ręcznik papierowy, po czym podawaj. Gorące szandorki świetnie komponują się z kwaśną śmietaną lub jogurtowym sosem czosnkowym.