Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Szandorki to smażone placki o wytrawnej, charakterystycznej nucie. Są przygotowywane z kiszonej kapusty oraz ciasta z mąki pszennej, mleka i jajek. Nazwa szandorki pochodzi od słowa „szandor”, które lokalnie oznaczało kapustę gorszej jakości, kiszoną i wykorzystywaną w potrawach głównie przez biedniejszych mieszkańców. Szandorki z gminy Dębowiec zostały uznane za potrawę tradycyjną i wpisane na listę Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi.
Śledzie z pieczonymi ziemniakami, podane z kiszonym ogórkiem. To szybki posił...
Odsłon: 63
Przepis dnia
Włoska zupa fasolowa.
Odsłon: 4558
Przepis dnia
Polecam na kolację.
Odsłon: 722
Polecam. Botwinka pachnie wiosną.
Odsłon: 317
Babka zawsze pięknie wygląda na stole. Ze zrobieniem babki maślanej każdy so...
Odsłon: 14631
Śledzie z pieczonymi ziemniakami, podane z kiszonym ogórkiem. To szybki posił...
Odsłon: 63
Przepis dnia
Włoska zupa fasolowa.
Odsłon: 4558
Przepis dnia
Polecam na kolację.
Odsłon: 722
Polecam. Botwinka pachnie wiosną.
Odsłon: 317
Babka zawsze pięknie wygląda na stole. Ze zrobieniem babki maślanej każdy so...
Odsłon: 14631
Składniki
Kapustę opłucz, odcedź i drobno posiekaj. Następnie na patelni rozgrzej olej i przesmażaj kapustę na gorącym oleju, mieszając od czasu do czasu. Dorzuć kminek i/lub majeranek. Kapusta powinna odparować, zmięknąć i się zrumienić. Jeśli chcesz wzmocnić smak, dodaj drobno posiekaną szalotkę lub 1-2 ząbki czosnku.
Wymieszaj mleko z przesianą mąką i jajkiem. Możesz to zrobić mikserem lub trzepaczką. Po czym dodaj ostudzoną kapustę i dopraw do smaku solą i czarnym pieprzem. Idealne ciasto będzie przypominało w konsystencji gęstą śmietanę. W razie potrzeby dodaj więcej mąki lub mleka.
Na patelni rozgrzej olej, wykładaj porcje ciasta i smaż placki na złoty kolor z dwóch stron. Po usmażeniu wyłóż szandorki na ręcznik papierowy, po czym podawaj. Gorące szandorki świetnie komponują się z kwaśną śmietaną lub jogurtowym sosem czosnkowym.