Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Piękna wakacyjna pogoda, warto zjeść pyszny obiad na świeżym powietrzu. Proponujemy szaszłyki z karkówki świetnie zamarynowane i dobrze ugrillowane.
...na powitanie lata. Polecam.
Odsłon: 509
Podkręcone smaki lata!
Odsłon: 10
Błyskawiczne, proste i pyszne ciasto chałwowe. Idealne na niedzielny podwiecz...
Odsłon: 10100
Letnia wersja pysznej sałatki z jogurtem zamiast majonezu.
Odsłon: 203
Pyszna surówka z białej kapusty, ogórków kiszonych i gruntowych, czerwonej ce...
Odsłon: 16479
Rozpoczęcie sezonu bobowego!
Odsłon: 127
...na powitanie lata. Polecam.
Odsłon: 509
Podkręcone smaki lata!
Odsłon: 10
Błyskawiczne, proste i pyszne ciasto chałwowe. Idealne na niedzielny podwiecz...
Odsłon: 10100
Letnia wersja pysznej sałatki z jogurtem zamiast majonezu.
Odsłon: 203
Pyszna surówka z białej kapusty, ogórków kiszonych i gruntowych, czerwonej ce...
Odsłon: 16479
Rozpoczęcie sezonu bobowego!
Odsłon: 127
Składniki
Karkówkę myjemy, osuszamy i kroimy w plastry grubości 1 cm do 1,5 cm. Każdy plaster dzielimy na 4 kawałki. Układamy w naczyniu i zalewamy marynatą. Następnie wmasowujemy ją w mięso. Tak przygotowane kawałki karkówki przykrywamy szczelnie folią spożywczą i wkładamy do lodówki na co najmniej 3-4 godziny, a najlepiej na całą noc.
Karkówkę wyjmujemy z lodówki godzinę przed grillowaniem. Boczek kroimy w plasterki, cebulę obieramy z łupin i kroimy w krążki. Patyczki do szaszłyków zamaczamy w wodzie. Na dwa patyczki nadziewamy naprzemiennie po kawałku mięsa, boczku i cebuli. Postępujemy tak do wyczerpania składników.
Tak przygotowane szaszłyki układamy na aluminiowych tackach i umieszczamy na rozgrzanym grillu, na najniższym poziomie grilla. Rumienimy szaszłyki z obu stron. Kiedy mięso przyrumieni się wystarczająco, przekładamy tacki z szaszłykami na górny poziom grilla i trzymamy tam mięso 20 minut, aż dojdzie.
Szaszłyki z karkówki gotowe!