Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Piękna wakacyjna pogoda, warto zjeść pyszny obiad na świeżym powietrzu. Proponujemy szaszłyki z karkówki świetnie zamarynowane i dobrze ugrillowane.
Bardzo ciężko robiło mi się zdjęcia, bo już szybko chciałam schrupać te pyszn...
Odsłon: 283
Piernik jest mięciutki i wilgotny dzięki wlaniu w ostatniej chwili wrzącej wody.
Odsłon: 411
Bardzo ciężko robiło mi się zdjęcia, bo już szybko chciałam schrupać te pyszn...
Odsłon: 283
Piernik jest mięciutki i wilgotny dzięki wlaniu w ostatniej chwili wrzącej wody.
Odsłon: 411
Składniki
Karkówkę myjemy, osuszamy i kroimy w plastry grubości 1 cm do 1,5 cm. Każdy plaster dzielimy na 4 kawałki. Układamy w naczyniu i zalewamy marynatą. Następnie wmasowujemy ją w mięso. Tak przygotowane kawałki karkówki przykrywamy szczelnie folią spożywczą i wkładamy do lodówki na co najmniej 3-4 godziny, a najlepiej na całą noc.
Karkówkę wyjmujemy z lodówki godzinę przed grillowaniem. Boczek kroimy w plasterki, cebulę obieramy z łupin i kroimy w krążki. Patyczki do szaszłyków zamaczamy w wodzie. Na dwa patyczki nadziewamy naprzemiennie po kawałku mięsa, boczku i cebuli. Postępujemy tak do wyczerpania składników.
Tak przygotowane szaszłyki układamy na aluminiowych tackach i umieszczamy na rozgrzanym grillu, na najniższym poziomie grilla. Rumienimy szaszłyki z obu stron. Kiedy mięso przyrumieni się wystarczająco, przekładamy tacki z szaszłykami na górny poziom grilla i trzymamy tam mięso 20 minut, aż dojdzie.
Szaszłyki z karkówki gotowe!