Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Szaszłyki z kurczaka"
Dzisiaj prosta pieczeń wieprzowa pieczona na patelni. Pieczeń bardzo miękka i...
Odsłon: 93
Wszyscy uwielbiają pierogi. Wykorzystałam mięso wołowe z rosołu i świeże podg...
Odsłon: 3330
Rabarbar dobrze sprawdza się w plackach. Polecam.
Odsłon: 1180
Dzisiaj prosta pieczeń wieprzowa pieczona na patelni. Pieczeń bardzo miękka i...
Odsłon: 93
Wszyscy uwielbiają pierogi. Wykorzystałam mięso wołowe z rosołu i świeże podg...
Odsłon: 3330
Rabarbar dobrze sprawdza się w plackach. Polecam.
Odsłon: 1180
Składniki
Mięso umyj, osusz, usuń ewentualne włókna i kostki. Pokrój wzdłuż na paski. Oprósz solą oraz pieprzem. Do miski wlej sok z cytryny, dodaj olej oraz przeciśnięty przez praskę czosnek, wymieszaj. Włóż mięso, dokładnie wymieszaj, aby było w całości pokryte marynatą. Odstaw do lodówki na ok. 30 min.
Paski kurczaka wyjmij z marynaty i nabij na drewniane patyczki zwijając je w harmonijkę. Ułóż na aluminiowej tacce, piecz na mocno rozgrzanym grillu 15-20 min, od czasu do czasu obracając, aby równomiernie opiekły się ze wszystkich stron. Podawaj w bułce ze świeżymi warzywami i ketchupem.
Rada: Z piersi kurczaka można również przygotować pyszne ślimaczki. 4 suszone pomidory pokrój w mniejsze kawałki. Dodaj do nich 1-2 łyżki oleju. Zmiksuj blenderem na gładki mus. 4 pojedyncze piersi z kurczaka staranie umyj, osusz papierowym ręcznikiem. Przykryj folią spożywczą i delikatnie rozbij tłuczkiem. Posmaruj musem pomidorowym, na każdym kawałku rozłóż plaster szynki parmeńskiej, boczku lub bekonu, zwiń w roladki. Pokrój w poprzek na ok. 2 cm kawałki. Nabij na patyczki do szaszłyków i opiecz na grillu.
(bez czasu oczekiwania): 15 minut. Porcja: 160 kilokaloriiŹródło: Świat i Ludzie