Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Sznycel panierowany w polencie i ziołach"
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 10671
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4794
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 901
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 9099
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1346
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 10671
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4794
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 901
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 9099
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1346
Składniki
Cukier wsyp na mocno rozgrzaną patelnie, dodaj orzeszki i smaż razem, aż cukier się skarmelizuje. Masę rozsmaruj na pergaminie i odstaw do zastygnięcia. Rozmaryn opłucz, osusz, oderwij igiełki od gałązek i drobno je posiekaj. Kaszkę kukurydzianą wymieszaj z rozmarynem i skórką z cytryny. Dodaj sól i pieprz do smaku.
Filety opłucz, osusz, obtocz w przygotowanej mieszance. Panierkę dobrze dociśnij dłonią do filetów. Koper włoski, jabłko oraz obraną cebulę pokrój na cienkie cząstki. Ocet utrzyj z miodem. Porcjami wlej oliwę, ubijając trzepaczką gęsty sos. Przypraw go do smaku solą oraz pieprzem. Cząstki jabłka, cebuli i kopru wymieszaj z sosem, odstaw.
Na patelni rozgrzej klarowane masło. Włóż sznyce i smaż je 8–10 minut. Od czasu do czasu kotlety obracaj, by zrumieniły się równomiernie z obu stron. Orzechy w karmelu grubo pokrusz w malakserze. Sznycle pokrój na kawałki, przełóż na talerze, nałóż po porcji sałatki. Gotowe danie posyp orzechową posypką oraz rzeżuchą.
ok. 40 minut., 1 porcja ok. 500 kcal.
Mięso godzinę przed smażeniem zalej jogurtem (ew. maślanką albo śmietaną). Możesz dodać także ulubione zioła oraz przyprawy. Dzięki temu zabiegowi, kotlety nie będą suche i wiórowate.Źródło: Tina