Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Sznycelki z miętowym pesto"
Zupa, którą przygotowałam, w krajach anglosaskich nazywa się chowder. Chowder...
Odsłon: 30
Szybko, prosto, smacznie
Odsłon: 94
Na piknik nie musi być zaraz cała blacha ciasta. Mogą być takie ciasteczka....
Odsłon: 203
Czasami przychodzi pora na i takie smaki.
Odsłon: 212
Zupa, którą przygotowałam, w krajach anglosaskich nazywa się chowder. Chowder...
Odsłon: 30
Szybko, prosto, smacznie
Odsłon: 94
Na piknik nie musi być zaraz cała blacha ciasta. Mogą być takie ciasteczka....
Odsłon: 203
Czasami przychodzi pora na i takie smaki.
Odsłon: 212
Składniki
Na patelni mocno rozgrzej łyżkę oliwy. Wrzuć pestki słonecznika i smaż na rumiano. Zdejmij z patelni, odstaw do wystudzenia. W tym czasie czosnek obierz. Zioła opłucz, osusz, oderwij listki od gałązek. Trochę bazylii zostaw do dekoracji.
Resztę ziół wrzuć do malaksera, dodaj czosnek, pestki słonecznika i parmezan. Zmiksuj, powoli dolewając 4 łyżki oliwy. Pesto przypraw do smaku sokiem z limonki oraz solą i pieprzem.
Filet z indyka opłucz, osusz, pokrój na 8 małych sznycelków. Każdy lekko rozgnieć dłonią. Mięso posyp solą i pieprzem. Pomidory umyj, oczyść z pestek, miąższ potnij w kostkę. Mozzarellę pokrój w plasterki. W garnku zagotuj posoloną wodę na makaron. Włóż spaghetti, zamieszaj. Poczekaj, aż woda ponownie zawrze, zmniejsz płomień i gotuj 5–7 minut.
Rozgrzej pozostałą oliwę. Włóż sznycelki. Smaż je po 3 minuty z każdej strony. Pod koniec obłóż mozzarellą. Zdejmij. Na patelnię włóż pomidory i łyżkę pesto. Smaż razem chwilę. Makaron odcedź, wymieszaj z resztą pesto. Sznycelki obłóż pomidorami z pesto. Podawaj z makaronem. Udekoruj resztą bazylii. ok. 50 minut, 1 porcja ok. 770 kcal.Źródło: Tina