Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sznycle, czyli cienko rozbite mięso usmażone na głębokim tłuszczu w chrupiącej panierce, to danie, które tradycyjnie przygotowuje się z cielęciny. Równie dobrze jednak można zrobić smakowite sznycle z kurczaka. Przekonaj się, czym różnią się od „zwykłych” kotletów.
Proste, aromatyczne muffiny... robię je wtedy, gdy mam wielką ochotę na to, ż...
Odsłon: 44599
Oto mistrzowski przepis na ciasto na pierogi według Magdy Gessler. Zachwyca z...
Odsłon: 181964
W tym roku mirabelki są wyjątkowo słodkie, pewnie za sprawą pięknego, słonecz...
Odsłon: 185
Proste, aromatyczne muffiny... robię je wtedy, gdy mam wielką ochotę na to, ż...
Odsłon: 44599
Oto mistrzowski przepis na ciasto na pierogi według Magdy Gessler. Zachwyca z...
Odsłon: 181964
W tym roku mirabelki są wyjątkowo słodkie, pewnie za sprawą pięknego, słonecz...
Odsłon: 185
Składniki
Rozkłóć jajka w głębokim talerzu. Na osobne talerze wysyp mąkę i bułkę tartą. Podane ilości mąki i bułki tartej są orientacyjne. To, ile będziesz ich potrzebować, zależy od wielkości sznycli, a także od tego, czy chcesz zapanierować je tylko raz, czy podwójnie.
Oczyść mięso z błonek, chrząstek, ścięgien. Podziel na mniejsze kawałki. Po kolei umieszczaj je w woreczku foliowym (dzięki temu mięso nie będzie pryskało i nie porozrywasz go) i delikatnie rozbijaj tłuczkiem na grubość kilku milimetrów.
Oprósz sznycle solą i pieprzem. Każdy obtocz w mące, a następnie w jajku i bułce tartej. Obtaczanie w jajku i w bułce możesz powtórzyć, jeśli chcesz uzyskać grubszą warstwę panierki.
Roztop masło w głębokiej patelni z grubym dnem. Tłuszczu powinno być tyle, by sznycle dosłownie w nim pływały. Podgrzej masło do temperatury około 150°C.
Partiami wkładaj sznycle do rozgrzanego masła. Nawet jeśli dysponujesz dużą patelnią, nie wkładaj wszystkich jednocześnie, by nie obniżyć gwałtownie temperatury tłuszczu. Smaż na złocisty kolor – około 3 minuty (w zależności od wielkości sznycli) po każdej ze stron. Poruszaj przy tym patelnią, by sznycle nie przywierały do dna.
Usmażone sznycle odkładaj na ręcznik papierowy, by wchłonął nadmiar tłuszczu. Podawaj z kawałkiem cytryny i wybranymi dodatkami, np. ziemniaczanym purée i surówką.