Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Sznycle zapiekane z kalarepką i groszkiem"
Kiełbasa swojska przyprawiona ziołami, grillowana to nasza propozycja na majo...
Odsłon: 139
Kiełbasa swojska przyprawiona ziołami, grillowana to nasza propozycja na majo...
Odsłon: 139
Składniki
Marchewki oraz kalarepki obierz, pokrój w plasterki. Strączki groszku cukrowego oczyść. Warzywa opłucz, gotuj 5 minut w lekko posolonej wodzie. Potem odcedź, przelej na sitku zimną wodą i dobrze osącz. Cytrynę sparz, otrzyj skórkę. Trybulę opłucz, trochę pozostaw do dekoracji, resztę grubo posiekaj.
Posiekaną trybulę wymieszaj z płatkami ryżowymi, skórką cytrynową i łyżką masła. Dodaj sól oraz pieprz do smaku. Kotlety schabowe opłucz, osusz, posyp solą i pieprzem. Smaż na rozgrzanym oleju po 1–2 minuty z każdej strony.
Cebulę obierz, posiekaj, zeszklij na pozostałym maśle. Oprósz mąką. Krótko zasmaż. Do zasmażki dolej wino i bulion. Mieszając, gotuj, aż sos beszamelowy zgęstnieje. Pod koniec wymieszaj go z twarożkiem ziołowym. Przypraw do smaku solą oraz pieprzem.
Przygotowane wcześniej warzywa oraz mięso ułóż w żaroodpornej formie. Polej beszmelem. Wierzch posyp mieszanką płatków, trybuli oraz skórki cytrynowej. Zapiekankę wstaw do piekarnika rozgrzanego do temp. 185 st. Piecz przez 15–20 minut. Przed podaniem posyp odłożonymi listkami trybuli.
ok. 45 minut. 1 porcja ok. 540 kcal.Źródło: Tina