Do góry

Dania główne Przepis na:

Sznycle ze schabu w winnym sosie

Sznycle ze schabu w winnym sosie

Autor:

Przepisów i artykułów: 1313 Ocena: 11048

Dodano:

Odsłon: 7

Przepis wart wypróbowania: "Sznycle ze schabu w winnym sosie"

Składniki

  • 1 kg schabu
  • 1 l wody
  • cebula
  • ząbek czosnku
  • 1/2 szklanki białego wytrawnego wina
  • 4 łyżki sosu sojowego
  • liść laurowy
  • 2 ziarnka ziela angielskiego
  • 10-12 suszonych pomidorów z zalewy
  • 1/2 pęczka natki pietruszki
  • 100 g śmietany kremówki
  • 3-4 łyżeczki mąki pszennej
  • 1-2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
  • sól, pieprz
  • olej do smażenia
3-4 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Schab kroję na plastry ok. 1 cm. W rondlu na rozgrzanym oleju szklę pokrojoną w kostkę cebulę, pod koniec dodaję przeciśnięty przez praskę czosnek i białe wino. Gotuję, aż wino zredukuje się do połowy (3-5 minut) i dodaję wodę, sos sojowy, liść laurowy i ziele angielskie. Zagotowuję.

  2. Do gorącego wywaru wkładam plastry schabu. Gotuję na wolnym ogniu pod przykryciem ok. 1,5 godziny. Doprawiam solą i pieprzem. Podczas duszenia mięso obracam kilka razy.

  3. Do potrawy dodaję obie mąki (mieszam je i przesiewam przez sitko do rondla). Danie zagotowuję – sos powinien wyraźnie zgęstnieć. Wówczas dodaję kremówkę i pokrojone w paski suszone pomidory. Gotuję jeszcze ok. 5 minut co jakiś czas mieszając. Minutę przed końcem dodaję natkę pietruszki.

  4. 35 min • Porcja ok. 220 kcal • Koszt porcji ok. 2,60 zł • Przepis na 8 porcji

  5. Katarzyna Cukier z Domaszna

    Źródło: Kobieta i życie

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń