Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Szparagi w szynce parmeńskiej zapiekane z parmezanem to danie proste w przygotowaniu, a jednocześnie bardzo eleganckie. Delikatne w smaku szparagi, owinięte cienkimi plastrami szynki parmeńskiej, po upieczeniu stają się lekko chrupiące i wyjątkowo aromatyczne. Choć nie jest to konieczne, dodatek startego parmezanu doskonale podkreśli ich smak. Idealnie sprawdzą się na różne okazje.
naczynie żaroodporne, nóż, folia aluminiowa, łyżka
Schabowe po zakopiańsku to długo marynowane w cebuli i czosnku kotlety o wyją...
Odsłon: 7912
Łosoś pieczony na szpinaku z dodatkiem migdałów i aromatycznego sosu może być...
Odsłon: 308
Wyśmienite ciasto o makowo -kokosowym spodzie, kremie budyniowym i ciasteczka...
Odsłon: 3183
Przepis dnia
Chicken burger z dodatkiem karmelizowanych pieczarek. Gorąco polecam!
Odsłon: 599
Schabowe po zakopiańsku to długo marynowane w cebuli i czosnku kotlety o wyją...
Odsłon: 7912
Łosoś pieczony na szpinaku z dodatkiem migdałów i aromatycznego sosu może być...
Odsłon: 308
Wyśmienite ciasto o makowo -kokosowym spodzie, kremie budyniowym i ciasteczka...
Odsłon: 3183
Przepis dnia
Chicken burger z dodatkiem karmelizowanych pieczarek. Gorąco polecam!
Odsłon: 599
Składniki
Umyj szparagi pod bieżącą wodą. Odetnij twarde końcówki (ok. 3 cm). Tak przygotowane szparagi zawiń w plastry szynki parmeńskiej (najlepiej po kilka sztuk).
Przygotuj naczynie żaroodporne mieszczące szparagi. Poukładaj je równolegle do siebie w naczyniu i polej dwiema łyżeczkami. Możesz połączyć kilka szparagów w dwóch plasterkach szynki parmeńskiej. Dopraw solą i pieprzem.
Posyp szparagi startym parmezanem.
Naczynie żaroodporne wstaw do piekarnika na 200°C (góra-dół) na 20-25 minut i przykryj folią aluminiową. Na 5 minut przed końcem czasu sprawdź, czy szynka się delikatnie podsmażyła. Jeśli wymaga więcej czasu, pozostaw na kolejne 5 minut.
Podawaj na ciepło.