Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Szparagi w szynce parmeńskiej zapiekane z parmezanem to danie proste w przygotowaniu, a jednocześnie bardzo eleganckie. Delikatne w smaku szparagi, owinięte cienkimi plastrami szynki parmeńskiej, po upieczeniu stają się lekko chrupiące i wyjątkowo aromatyczne. Choć nie jest to konieczne, dodatek startego parmezanu doskonale podkreśli ich smak. Idealnie sprawdzą się na różne okazje.
naczynie żaroodporne, nóż, folia aluminiowa, łyżka
Proste, aromatyczne muffiny... robię je wtedy, gdy mam wielką ochotę na to, ż...
Odsłon: 44597
Oto mistrzowski przepis na ciasto na pierogi według Magdy Gessler. Zachwyca z...
Odsłon: 181942
W tym roku mirabelki są wyjątkowo słodkie, pewnie za sprawą pięknego, słonecz...
Odsłon: 181
Proste, aromatyczne muffiny... robię je wtedy, gdy mam wielką ochotę na to, ż...
Odsłon: 44597
Oto mistrzowski przepis na ciasto na pierogi według Magdy Gessler. Zachwyca z...
Odsłon: 181942
W tym roku mirabelki są wyjątkowo słodkie, pewnie za sprawą pięknego, słonecz...
Odsłon: 181
Składniki
Umyj szparagi pod bieżącą wodą. Odetnij twarde końcówki (ok. 3 cm). Tak przygotowane szparagi zawiń w plastry szynki parmeńskiej (najlepiej po kilka sztuk).
Przygotuj naczynie żaroodporne mieszczące szparagi. Poukładaj je równolegle do siebie w naczyniu i polej dwiema łyżeczkami. Możesz połączyć kilka szparagów w dwóch plasterkach szynki parmeńskiej. Dopraw solą i pieprzem.
Posyp szparagi startym parmezanem.
Naczynie żaroodporne wstaw do piekarnika na 200°C (góra-dół) na 20-25 minut i przykryj folią aluminiową. Na 5 minut przed końcem czasu sprawdź, czy szynka się delikatnie podsmażyła. Jeśli wymaga więcej czasu, pozostaw na kolejne 5 minut.
Podawaj na ciepło.