Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Szparagi w szynce parmeńskiej zapiekane z parmezanem to danie proste w przygotowaniu, a jednocześnie bardzo eleganckie. Delikatne w smaku szparagi, owinięte cienkimi plastrami szynki parmeńskiej, po upieczeniu stają się lekko chrupiące i wyjątkowo aromatyczne. Choć nie jest to konieczne, dodatek startego parmezanu doskonale podkreśli ich smak. Idealnie sprawdzą się na różne okazje.
naczynie żaroodporne, nóż, folia aluminiowa, łyżka
Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.
Odsłon: 2325
Smaczna pasta z makreli i twarogu. Polecam.
Odsłon: 4934
Danie do przygotowanie w 10 minut. Można zabrać do pracy lub podać na kolację...
Odsłon: 123
Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.
Odsłon: 2325
Smaczna pasta z makreli i twarogu. Polecam.
Odsłon: 4934
Danie do przygotowanie w 10 minut. Można zabrać do pracy lub podać na kolację...
Odsłon: 123
Składniki
Umyj szparagi pod bieżącą wodą. Odetnij twarde końcówki (ok. 3 cm). Tak przygotowane szparagi zawiń w plastry szynki parmeńskiej (najlepiej po kilka sztuk).
Przygotuj naczynie żaroodporne mieszczące szparagi. Poukładaj je równolegle do siebie w naczyniu i polej dwiema łyżeczkami. Możesz połączyć kilka szparagów w dwóch plasterkach szynki parmeńskiej. Dopraw solą i pieprzem.
Posyp szparagi startym parmezanem.
Naczynie żaroodporne wstaw do piekarnika na 200°C (góra-dół) na 20-25 minut i przykryj folią aluminiową. Na 5 minut przed końcem czasu sprawdź, czy szynka się delikatnie podsmażyła. Jeśli wymaga więcej czasu, pozostaw na kolejne 5 minut.
Podawaj na ciepło.