Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Szparagi w szynce parmeńskiej zapiekane z parmezanem to danie proste w przygotowaniu, a jednocześnie bardzo eleganckie. Delikatne w smaku szparagi, owinięte cienkimi plastrami szynki parmeńskiej, po upieczeniu stają się lekko chrupiące i wyjątkowo aromatyczne. Choć nie jest to konieczne, dodatek startego parmezanu doskonale podkreśli ich smak. Idealnie sprawdzą się na różne okazje.
naczynie żaroodporne, nóż, folia aluminiowa, łyżka
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 2243
Polecam. Zaskakujący dodatek do farszu, ale zapewniam, że genialny. Nie ukr...
Odsłon: 1351
W czasie wakacji obowiązkowo muszą być pierogi z jagodami.
Odsłon: 507
Łatwa w przygotowaniu, bardzo smakowita.
Odsłon: 3516
Krokiety z mięsem z rosołu to doskonały pomysł na obiad. Mięso niezbyt smaczn...
Odsłon: 1160
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 2243
Polecam. Zaskakujący dodatek do farszu, ale zapewniam, że genialny. Nie ukr...
Odsłon: 1351
W czasie wakacji obowiązkowo muszą być pierogi z jagodami.
Odsłon: 507
Łatwa w przygotowaniu, bardzo smakowita.
Odsłon: 3516
Krokiety z mięsem z rosołu to doskonały pomysł na obiad. Mięso niezbyt smaczn...
Odsłon: 1160
Składniki
Umyj szparagi pod bieżącą wodą. Odetnij twarde końcówki (ok. 3 cm). Tak przygotowane szparagi zawiń w plastry szynki parmeńskiej (najlepiej po kilka sztuk).
Przygotuj naczynie żaroodporne mieszczące szparagi. Poukładaj je równolegle do siebie w naczyniu i polej dwiema łyżeczkami. Możesz połączyć kilka szparagów w dwóch plasterkach szynki parmeńskiej. Dopraw solą i pieprzem.
Posyp szparagi startym parmezanem.
Naczynie żaroodporne wstaw do piekarnika na 200°C (góra-dół) na 20-25 minut i przykryj folią aluminiową. Na 5 minut przed końcem czasu sprawdź, czy szynka się delikatnie podsmażyła. Jeśli wymaga więcej czasu, pozostaw na kolejne 5 minut.
Podawaj na ciepło.