Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Szparagowa z grzankami"
aromatyczna, prosta i szybka potrawka z kurczaka
Odsłon: 1829
W sezonie dodajemy je do makaronów, zup, serwujemy z jajkiem sadzonym, warto...
Odsłon: 96
aromatyczna, prosta i szybka potrawka z kurczaka
Odsłon: 1829
W sezonie dodajemy je do makaronów, zup, serwujemy z jajkiem sadzonym, warto...
Odsłon: 96
Składniki
Mięso oczyść, włóż do garnka z litrem osolonego wrzątku i ugotuj do miękkości (około 20 minut). Wyjmij, lekko przestudź, pokrój na małe kawałki. Wywar pozostaw.
Cebulę obierz i drobno poszatkuj. W dużym rondlu lub garnku o grubym dnie rozgrzej masło. Wrzuć cebulę, krótko przesmaż. Dodaj mąkę, zasmaż na jasnozłoty kolor. Cały czas mieszając, stopniowo zalewaj cebulową zasmażkę zimnym wywarem. Zagotuj.
Szparagi oczyść, ustaw pionowo w garnku z osolonym wrzątkiem i gotuj ok. 5 minut. Odcedź. Pół litra wody z gotowania szparagów dodaj do wywaru. Dopraw go solą, pieprzem oraz szczyptą gałki muszkatołowej.
Śmietanę rozmieszaj z żółtkiem, wlej do zupy. Ogrzewaj jeszcze kilka minut. Pieczywo pokrój w kostkę. Zrumień na suchej patelni. Mięso i pokrojone szparagi rozłóż na talerze. Zalej zupą. Podawaj z grzankami. Ozdób szczypiorkiem.
Czas ok. 60 min; porcja – 390 kcal, cena 2,30 zł.
Idealne szparagi
Zielone szparagi gotuje się 5-8 minut. Białe wymagają 12-15 minut. Czas zaczynamy odliczać od momentu ponownego zagotowania się wody. Szparagi należy bowiem wkładać do wrzątku, aby nie straciły cennych soków.
Zielone szparagi nie mają włókien, wystarczy je umyć. Białe musisz wcześniej obrać.Źródło: Świat kobiety