Do góry

Dania główne Przepis na:

Szpinakowe gniazdko

Szpinakowe gniazdko

Autor:

Przepisów i artykułów: 27 Ocena: 165

Dodano:

Odsłon: 269

Zero pomysłu na obiad? Proste do zrobienia, efekt gwarantowany! Idealne połączenie młodego szpinaku i jajek.

Składniki

  • 400 g szpinaku
  • 1 cebula
  • 2 kromki chleba tostowego
  • 4 jajka
  • 150 ml śmietany 18%
  • 2 łyżki oleju
  • 2 łyżki startego parmezanu
  • 1/2 łyżeczki soli
  • Szczypta gałki muszkatołowej
1-2 os. 30 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Szpinakowe gniazdko

Przygotowanie

  1. Umyj pozbawiony ogonków szpinak. Nie osuszaj go, od razu przenieś na głęboką patelnię, dodaj sól i duś ok 10 minut. Po tym czasie odstaw na bok.

  2. Drobno pokrojoną cebulę uduś na oleju do miękkości, dodaj szpinak, pokrojony w kostkę chleb tostowy, starty parmezan i śmietanę. Dodaj gałkę muszkatołową i dokładnie zamieszaj.

  3. Powstałą masę przelóż do posmarowanej formy do zapiekania. Wygladź powierzchnię i za pomocą łyżki zrób 4 lekkie zagłębienia, do których wybij jajka.

  4. Wstaw do nagrzanego piekarnika i zapiekaj ok 10 minut.

  5. Tę potrawę możesz również przygotować tak jak zwykle ja to robię. Czyli pojedyńcze porcje w mniejszych foremkach.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń