Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Szpinakowe szpecle z szynką"
Polędwica po królewsku to iście szlachetna propozycja. Wykorzystuje się w nie...
Odsłon: 432
Polecam.
Odsłon: 89
Uczta kanapkowa , świetna na przyjęcia z dziećmi.
Odsłon: 95
Polędwica po królewsku to iście szlachetna propozycja. Wykorzystuje się w nie...
Odsłon: 432
Polecam.
Odsłon: 89
Uczta kanapkowa , świetna na przyjęcia z dziećmi.
Odsłon: 95
Składniki
Szpinak rozmroź, odsącz na sitku. Mąkę przesiej do miski i wymieszaj z solą oraz gałką muszkatołową. Do miski wbij jajka, roztrzep. Dodaj wodę oraz osączony szpinak i dokładnie wymieszaj. Na koniec stopniowo wsypuj mąkę i całość mieszaj za pomocą drewnianej łyżki. Odstaw na parę minut, by ciasto „odpoczęło”. Po tym czasie ponownie szybko wymieszaj.
W dużym garnku zagotuj osoloną wodę. Drewnianą deskę mocno zwilż wodą. Rozsmaruj na niej cienką, kilkumilimetrową warstwę ciasta. Trzymając deskę nad garnkiem, odcinaj nożem kawałki ciasta grubości 5 mm; spychaj je do wody.
Za każdym razem zanurzaj nóż we wrzątku, dzięki temu kluseczki będą łatwiej od niego odchodziły. Gotuj 1-2 minuty od wypłynięcia. Wyjmij łyżką cedzakową i przepłucz na sicie zimną wodą. Czynność powtarzaj aż zużyjesz całe ciasto.
Szynkę pokrój w paski. Na patelni roztop masło. Smaż na nim szynkę kilka minut, od czasu do czasu mieszając. Następnie włóż kluseczki i smaż wszystko razem 5 minut. Podawaj udekorowane połówkami pomidorków koktajlowych.
40 minut Porcja: 450 kilokaloriiŹródło: Świat i Ludzie