Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Sztufada wołowa"
Tajski przysmak w wersji małych deserków. Kleisty ryż w kremowym sosie z mlec...
Odsłon: 98
Smaczna kiszona kapusta, z grochem i aromatycznymi grzybami. Polecam jako dod...
Odsłon: 79
Wydaje mi się, że kuchnię resztkową mam opanowaną bardzo dobrze, a w szczegól...
Odsłon: 116
Tajski przysmak w wersji małych deserków. Kleisty ryż w kremowym sosie z mlec...
Odsłon: 98
Smaczna kiszona kapusta, z grochem i aromatycznymi grzybami. Polecam jako dod...
Odsłon: 79
Wydaje mi się, że kuchnię resztkową mam opanowaną bardzo dobrze, a w szczegól...
Odsłon: 116
Składniki
Mięso zbić tłuczkiem, słoninę pokroić w grube paski.
Cienkim, długim nożem zrobić w mięsie dziury, powkładać w nie posypaną pieprzem słoninę. Całość natrzeć solą i popieprzyć.
Do gorącego garnka włożyć masło, mięso, skropić je octem i dusić pod przykryciem na bardzo małym ogniu.
Gdy pieczeń puści już sos, dodać drobno posiekane jarzyny i ziele angielskie. Dusić do miękkości, pod przykryciem, na małym ogniu.
Mięso wyjąć z garnka, oprószyć mąką ze wszystkich stron.
Sos odcedzić przez sito, zebrać z wierzchu tłuszcz. Zrumienić na nim mięso i ponownie zalać je sosem.
Sztufadę podawać z pieczonymi ziemniakami.
Sztufadę, czyli duszone bardzo powoli na małym ogniu mięso, wprowadziła ponoć na polskie stoły królowa Bona. W XVII wieku podawano w Polsce już kilka wersji tej potrawy. Z czasem sztufady zaczęto obowiązkowo szpikować słoninką
* Jeśli sztufada ma być podawana na zimno, bez jarzyn, powinna przed przyrządzeniem zostać nasolona i przez tydzień marynować się w occie.
* Sztufadę przyrządzaną bez jarzyn należy dusić z upieczoną wcześniej w piekarniku i posiekaną drobniutko cebulą.
* Do sosu z gotowej pieczeni dobrze jest dodać kwaśną śmietanę. Sztufadę podawać można z musztardą lub, w wersji bardziej współczesnej, z ketchupem.Źródło: Życie na Gorąco Retro