Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Sztufada wołowa"
Szybkie i proste babeczki z tartym jabłkiem bez użycia miksera.
Odsłon: 57
Proste i szybkie ciasto nie tylko na weekend
Odsłon: 94
Przepis dnia
Kilka składników i gotowe.... Dodatek czosnku niedźwiedziego sprawia, że smak...
Odsłon: 3709
Bardzo smaczny, kolejny chleb pszenny upieczony na żytnim zakwasie posypany p...
Odsłon: 33
tym razem grillowany był kurczak, udko było pyszne, zdecydowanie lepsze niż t...
Odsłon: 144
Szybkie i proste babeczki z tartym jabłkiem bez użycia miksera.
Odsłon: 57
Proste i szybkie ciasto nie tylko na weekend
Odsłon: 94
Przepis dnia
Kilka składników i gotowe.... Dodatek czosnku niedźwiedziego sprawia, że smak...
Odsłon: 3709
Bardzo smaczny, kolejny chleb pszenny upieczony na żytnim zakwasie posypany p...
Odsłon: 33
tym razem grillowany był kurczak, udko było pyszne, zdecydowanie lepsze niż t...
Odsłon: 144
Składniki
Mięso zbić tłuczkiem, słoninę pokroić w grube paski.
Cienkim, długim nożem zrobić w mięsie dziury, powkładać w nie posypaną pieprzem słoninę. Całość natrzeć solą i popieprzyć.
Do gorącego garnka włożyć masło, mięso, skropić je octem i dusić pod przykryciem na bardzo małym ogniu.
Gdy pieczeń puści już sos, dodać drobno posiekane jarzyny i ziele angielskie. Dusić do miękkości, pod przykryciem, na małym ogniu.
Mięso wyjąć z garnka, oprószyć mąką ze wszystkich stron.
Sos odcedzić przez sito, zebrać z wierzchu tłuszcz. Zrumienić na nim mięso i ponownie zalać je sosem.
Sztufadę podawać z pieczonymi ziemniakami.
Sztufadę, czyli duszone bardzo powoli na małym ogniu mięso, wprowadziła ponoć na polskie stoły królowa Bona. W XVII wieku podawano w Polsce już kilka wersji tej potrawy. Z czasem sztufady zaczęto obowiązkowo szpikować słoninką
* Jeśli sztufada ma być podawana na zimno, bez jarzyn, powinna przed przyrządzeniem zostać nasolona i przez tydzień marynować się w occie.
* Sztufadę przyrządzaną bez jarzyn należy dusić z upieczoną wcześniej w piekarniku i posiekaną drobniutko cebulą.
* Do sosu z gotowej pieczeni dobrze jest dodać kwaśną śmietanę. Sztufadę podawać można z musztardą lub, w wersji bardziej współczesnej, z ketchupem.Źródło: Życie na Gorąco Retro