Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Szybki obiad dla rodziny, czyli gołąbki bez zawijania to idealne rozwiązanie dla zabieganych. To pożywne kotlety z mięsa mielonego, kapusty i ryżu - bez żmudnego zwijania - pieczone są w bogatym, aromatycznym sosie pomidorowym z nutą wędzonej papryki i kremówki. Ten przepis pozwala osiągnąć maksimum smaku przy minimum pracy.
Gołąbki bez zawijania to danie idealne dla dużej rodziny, szczególnie jeśli szukasz efektownego i sycącego obiadu na sobotę, który możesz podać także w niedzielę, a często i poniedziałek. Największą zaletą jest oszczędność czasu poprzez eliminację czasochłonnego zawijania w liście kapusty. Wystarczy wszystko wrzucić do miski i wymieszać. Kotlety pieczone w sosie pozostają soczyste i miękkie, idealnie pasują do chleba, ziemniaków czy innych, ulubionych dodatków. Warto też wspomnieć, że gołąbki bez zawijania to danie zbilansowane, dostarczające wszystkich najważniejszych makroskładników. Mięso mielone jest głównym źródłem białka i tłuszczów, ryż - węglowodanów złożonych, a kapusta jest bogata w błonnik.
To chyba najbardziej pracochłonny krok w przygotowaniu gołąbków bez zawijania. Zagotowanie kapusty ma dwa główne cele. Po pierwsze, wstępne gotowanie sprawia, że liście stają się miękkie i nie będą twarde po upieczeniu. Poza tym umożliwia to pozbycie się nadmiaru wody z warzywa, która mogłaby rozrzedzić zbyt mocno masę i utrudnić formowanie kotletów. Dlatego po gotowaniu należy składnik odcisnąć, ostudzić i jeszcze raz odcisnąć. Możesz przyrządzić zarówno gołąbki z kapusty włoskiej, jak i zwykłej białej.
Zbyt luźna masa najczęściej wynika z niedostatecznego odciśnięcia kapusty lub użycia rzadkiego mięsa niskiej jakości. Zanim zaczniesz w jakikolwiek sposób ją ratować, odstaw całość na ok. 30 minut w ciepłe miejsce, by ryż mógł samodzielnie wchłonąć nadmiar płynu i zagęścić masę. Jeśli mimo to nie można uformować stabilnych kotletów, dodaj 1-2 łyżki bułki tartej, która wchłonie wilgoć. Alternatywnie może być to łyżka mąki pszennej lub ziemniaczanej. Nie przesadź z ilością zagęszczacza, bo danie jednogarnkowe w postaci gołąbków wyjdzie bardzo twarde i suche.
Smażenie niestety zwiększa kaloryczność tego dania, jednak jest to czynność zalecana, choć nieobowiązkowa. Obsmażanie ze wszystkich stron zapewnia stabilizację kotletów, zapobiegając ich rozpadowi podczas zalewania sosem i pieczenia. Dodatkowo wydobywa głębię smaku z masy mięsnej. Delikatne zarumienienie nadaje im lepszego, bardziej mięsnego smaku i apetycznego wyglądu. Do smażenia używaj 2 łyżek oliwy z oliwek lub oleju rzepakowego. To wystarczająca ilość, by szybko przyrumienić te pyszne gołąbki dla dzieci.
Kluczowe jest użycie składników wysokiej jakości. Dobra passata pomidorowa odda daniu smaki lata i słodyczy. Alternatywnie możesz użyć zwykłego przecieru pomidorowego, ale całość będzie nieco rzadsza. W krytycznych przypadkach sprawdzi się nawet koncentrat pomidorowy, ale ze względu na ostrzejszy i kwaśniejszy smak, dodawaj go po rozrobieniu z wodą w proporcjach 250 g koncentratu do 500 ml wody. Ważna jest także śmietanka kremówka, która łagodzi smak passaty oraz sprawia, że gołąbki mięsne w kremowym sosie będą rozpływać się w ustach.
Zioła prowansalskie, oregano i bazylia są dostępne w formie świeżej lub suszonej. W tym przepisie suszone zioła sprawdzą się najlepiej, bo łatwo uwalniają smak pod wpływem gorąca. Są także najszybsze i najtańsze, co jest idealnym rozwiązaniem podczas szykowania obiadu dla dużej rodziny. Z kolei świeże zioła lepiej dodać pod sam koniec pieczenia lub do gotowego sosu przed podaniem, aby zachować ich aromat.
Przede wszystkim gołąbki powinny mieć taką samą wielkość, niezależnie od tego, czy wyjdzie ich nieco mniej, czy nieco więcej. Dlatego najszybszym i najrozsądniejszym rozwiązaniem jest używanie "garści" jako miary objętościowej masy mięsnej. Pozwala to zachować mniej więcej taką samą wielkość każdego kotleta. Formuj lekko spłaszczone, wydłużone klopsiki i układaj je w naczyniu żaroodpornym w pewnej odległości od siebie, by podczas pieczenia sos mógł swobodnie przepływać między nimi.
Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.
Odsłon: 2378
Smaczna pasta z makreli i twarogu. Polecam.
Odsłon: 5047
Danie do przygotowanie w 10 minut. Można zabrać do pracy lub podać na kolację...
Odsłon: 144
Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.
Odsłon: 2378
Smaczna pasta z makreli i twarogu. Polecam.
Odsłon: 5047
Danie do przygotowanie w 10 minut. Można zabrać do pracy lub podać na kolację...
Odsłon: 144
Składniki
Kapustę zetrzyj na tarce. Wrzuć do wrzątku, zagotuj i odcedź. Ostudź.
Cebulę drobno posiekaj i połącz z kapustą, mięsem, jajkami, surowym ryżem, pieprzem i solą. Uformuj ok. 18 gołąbków. Obsmaż je delikatnie na patelni. Ułóż w dwóch naczyniach żaroodpornych, pamiętając o odstępach.
Przygotuj sos: do passaty dolej wodę i wymieszaj z przyprawami. Dodaj cukier, śmietankę i zagotuj.
Kotlety zalej sosem i piecz około godziny w 175 stopniach.