Do góry

Dania główne Przepis na:

Szynka glazurowana

Szynka glazurowana

Autor:

Przepisów i artykułów: 53 Ocena: 913

Dodano:

Odsłon: 14227

Polecam tą wspaniałą , aromatyczną szynkę :-)

Składniki

  • Składniki na glazurę:
  • Skórka otarta z wyparzonej i wyszorowanej 1cytryny
  • Skórka otarta z wyparzonej i wyszorowanej 1 pomarańczy
  • 3- 4 łyżki miodu
  • ½ szklanki soku z pomarańczy
  • kilka goździków
  • 3 czubate łyżki musztardy Dijon
  • Składniki na szynkę:
  • 1 kg szynki wieprzowej w całości
  • 1 marchew obrana i pokrojona w słupki
  • 1 seler obrany i pokrojony na mniejsze części
  • 3 – 4 liście laurowe
  • 1 cebula drobno pokrojona
  • 1 łyżeczka ziarenek czarnego pieprzu
  • kilka rozgniecionych goździków
  • szczypta pieprzu cayenne
  • kilka listków świeżej mięty
  • kilka listków tymianku
5-6 os. > 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Sposób wykonania:
    Szynkę włożyć do garnka wypełnionej wodą powyżej wysokości szynki, dodać łyżeczkę ziarenek czarnego pieprzu, rozkruszone goździki, pieprz cayennne, liście laurowe, cebulę, marchew, seler i tymianek.

    Gotujemy pod przykryciem od czasu zagotowania 30 minut a następnie wyjąc z wywaru i naciąć w kilku miejscach

  2. Przygotowujemy glazurę:
    Skórkę z pomarańczy i cytryny pokroić na drobno, dodać miód, sok z pomarańczy i 3 czubate łyżki musztardy. Wszystko dokładnie mieszamy.

    Szynkę nadziać goździkami i wysmarować glazura za pomocą pędzelka.

  3. Całość wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 30 minut w temperaturze 160 stopni C z termoobiegiem kilkakrotnie smarować glazurą szynkę w czasie pieczenia.

    W końcowej fazie szynkę pokroić i ułożyć w naczyniu żaroodpornym na liściach kapusty. Dodać odrobinę wywaru w kórym gotowała się szynka i całość podpiec jeszcze 25 minut
    Smacznego :-)

Twoje notatki do przepisu

Wideo do przepisu:

http://slodkoiwytrawnie.blogspot.com/2013/12/szynka-glazurowana.html

Komentarze do przepisu (1)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

anetas197601 30 grudnia 2013 uwielbiam takie swojskie mięsiwa :) zostawiam punkcik :)

2 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń