Do góry

Dania główne Przepis na:

Szynka pieczona w rękawie

Szynka pieczona w rękawie

Autor:

Przepisów i artykułów: 489 Ocena: 3419

Dodano:

Odsłon: 1214

Szynka pieczona w rękawie. Może być podana na ciepło w wersji obiadowej - z ziemniakami i buraczkami. Równie dobrze smakuje na zimno jako wędlina do kanapek. Prosta w przygotowaniu i naprawdę pyszna:)

Składniki

  • szynka wieprzowa 1,5 kg
  • olej 4 łyżki
  • ocet balsamiczny 2 łyżki
  • woda 2 łyżki
  • czosnek 4 ząbki
  • kolendra /ziarna/ 1 łyżka
  • jałowiec 4 ziarna
  • ziele angielskie 4 ziarna
  • majeranek 1 łyżka
  • ostra mielona papryka 0,5 łyżeczki
  • słodka mielona papryka 1 łyżeczka
  • pieprz mielony 0,5 łyżeczki
  • curry 1 łyżeczka
  • sól 1 łyżeczka
3-4 os. 15 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Ziarna jałowca, kolendry i ziela angielskiego rozgniatamy. Do rozgniecionych ziaren dodajemy olej, ocet balsamiczny, wodę i pozostałe przyprawy i dokładnie mieszamy.

  2. Powstałą marynatą smarujemy dokładnie szynkę i wstawiamy do lodówki na całą noc. Po tym czasie mięso przekładamy do foliowego rękawa wraz z pozostałą w naczyniu marynatą. Staramy się by w rękawie było dużo powietrza - by folia nie przylegała do mięsa.
    Szynkę w rękawie przekładamy do naczynia żaroodpornego lub na blaszkę i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190-200 stopni C . Pieczemy ok. 110-120min.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (8)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń