Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Szynka po farmersku"
aromatyczna, prosta i szybka potrawka z kurczaka
Odsłon: 1831
W sezonie dodajemy je do makaronów, zup, serwujemy z jajkiem sadzonym, warto...
Odsłon: 96
aromatyczna, prosta i szybka potrawka z kurczaka
Odsłon: 1831
W sezonie dodajemy je do makaronów, zup, serwujemy z jajkiem sadzonym, warto...
Odsłon: 96
Składniki
Szynkę umyć, oczyścić z błon i nadmiaru tłuszczu, pokroić w sporą kostkę. Obsypać mąką, szybko obsmażyć w rondlu na silnie rozgrzanym oleju. Mięso wyjąć, na tym samym tłuszczu zeszklić pokrojoną w krążki cebulę. Dodać roztarty czosnek, podsmażyć.
Wlać do rondla szklankę wrzątku (może być też bulion albo wytrawne wino, jeśli potrawy nie będą jeść dzieci), zagotować. Mieszać drewnianą łyżką, zbierając dokładnie z dna rondla przypalone kawałeczki mięsa i cebuli. Starać się rozpuścić je w płynie.
Mięso włożyć do rondla, nakryć, dusić. Po kwadransie dodać krążki marchwi i pasternaka. Po 10 minutach dodać plastry bakłażana i cukinii, plasterki selera, grubo poszatkowaną kapustę, ćwiartki pomidora. Dusić jeszcze 30 minut, doprawić, posypać natką.
ok. 90 minut.Źródło: Twoje Imperium