Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Witam serdecznie. Dzisiaj polecam pyszną konserwę z kurczakiem z dodatkami, zrobioną w słoikach na gorsze czasy. W przepisie trybowanie i tyndalizacja, takiego kurczaka można przechowywać miesiącami. Zapraszam serdecznie na film z przepisem, tam dokładnie cała procedura. Życzę Wszystkim smacznego.
Szybka, prosta w przygotowaniu sałatka z kilku składników, które zazwyczaj ma...
Odsłon: 24849
Polecam. Może być świąteczny, może być na co dzień.
Odsłon: 5988
Mając te składniki jakie podaje niżej głód nam nie jest groźny i niezapowiedz...
Odsłon: 224
Szybka, prosta w przygotowaniu sałatka z kilku składników, które zazwyczaj ma...
Odsłon: 24849
Polecam. Może być świąteczny, może być na co dzień.
Odsłon: 5988
Mając te składniki jakie podaje niżej głód nam nie jest groźny i niezapowiedz...
Odsłon: 224
Składniki
Na początku ćwiartki musimy dokładnie przepłukać pod zimną bieżącą wodą. Już teraz zaczniemy trybowanie, każdą ćwiartkę musimy umiejętnie obrać z mięsa, dokładnie pokazuję jak to zrobić w filmie z przepisem. Gdy już wszystkie ćwiartki są wytrybowane, z kości można zrobić pyszną zupę czy rosół lub zamrozić na później. Mięso ze skórą rozkładamy na desce skórą do dołu, po wierzchu oprószamy pieprzem i solą, ziołami prowansalskimi, na każdą wytrybowaną ćwiartkę nakładamy pokrojonego pora, posiekany ząbek czosnku, odrobinę startej marchewki i gotowaną ciecierzycę. Następnie każdą wytrybowaną ćwiartkę zawijamy, tworząc sakiewkę i wkładamy umiejętnie do słoika. Słoiki i nakrętki wcześniej należy dokładnie umyć i wyparzyć. Ważna rzecz, aby od góry zostawić 1,5-2 centymetry wolnej przestrzeni. Jak już wszystkie słoiki będą zapakowane mięsem, należy obmyć ranty słoików na mokro i sucho czystą ściereczką lub ręcznikami papierowymi, to zapewni nam większą szczelność słoików. Już teraz zakręcamy słoiki i układamy je na blachę do pieczenia, będziemy pasteryzować w piekarniku. Można również pasteryzować w garnku z wodą, czasy i procedura się nie zmienia. W pierwszym dniu pasteryzujemy 90 minut w temperaturze 105 stopni góra, dół bez termoobiegu, blachę umieszczamy na spodzie piekarnika. Po tym czasie piekarnik wyłączamy i zostawiamy słoiki do ostygnięcia na 24 godziny w temperaturze pokojowej. W drugim dniu powtarzamy procedurę tylko pasteryzujemy 50 minut. I znowu zostawiamy konserwy do ostygnięcia na 24 godziny w temperaturze pokojowej. Zawsze pasteryzujemy od piekarnika zimnego. W trzecim dniu pasteryzujemy tylko 40 minut i konserwy są gotowe do długiego przechowywania. Konserwy można przechowywać w chłodnym miejscu. Gotowe !!! Zapraszam serdecznie na film z przepisem i życzę smacznego !!!