Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Talarki przekładane kapustą i wędzonką"
W sezonie dodajemy je do makaronów, zup, serwujemy z jajkiem sadzonym, warto...
Odsłon: 82
Grillowane plastry boczku - pyszne i mega soczyste. Marynata z sosem teriyaki...
Odsłon: 142
W sezonie dodajemy je do makaronów, zup, serwujemy z jajkiem sadzonym, warto...
Odsłon: 82
Grillowane plastry boczku - pyszne i mega soczyste. Marynata z sosem teriyaki...
Odsłon: 142
Składniki
Ziemniaki obierz opłucz, włóż do garnka. Zalej wodą. Wkrusz 1 kostkę bulionową. Postaw na ogniu. Poczekaj, aż woda zawrze, po czym zmniejsz płomień i gotuj jeszcze około 10 minut. Podgotowane ziemniaki odcedź, przestudź, potnij w cienkie plasterki.
Kapustę oczyść, wytnij głąb, liście opłucz i potnij na małe kawałki. Cebulę obierz, posiekaj. Wędzony boczek potnij w kosteczkę. Na dużej patelni rozgrzej olej. Podsmaż na nim kawałeczki wędzonki. Dodaj kapustę. Wkrusz drugą kostkę bulionową. Duś kilka minut. Żaroodporną formę posmaruj odrobiną masła. Ułóż w niej na przemian plasterki ziemniaków oraz kapustę z boczkiem.
Każdą warstwą zapiekanki posyp suszonym majerankiem i tymiankiem.
Resztę masła potnij na kawałeczki. Obłóż nimi wierzch zapiekanki. Oprósz niewielką ilością pieprzu. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 200 st., piecz około 45 minut. Podawaj bezpośrednio po przygotowaniu.Źródło: Tina