Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Tarta cebulowa z szynką i boczkiem"
Grill w wersji wege? Czemu nie. Te szaszłyki z serem halloumi i cukinią w pik...
Odsłon: 88
Grillowane plastry boczku - pyszne i mega soczyste. Marynata z sosem teriyaki...
Odsłon: 42
Przepis na pyszny i delikatny sernik na zimno z truskawkami i galaretką. Niez...
Odsłon: 130
Grill w wersji wege? Czemu nie. Te szaszłyki z serem halloumi i cukinią w pik...
Odsłon: 88
Grillowane plastry boczku - pyszne i mega soczyste. Marynata z sosem teriyaki...
Odsłon: 42
Przepis na pyszny i delikatny sernik na zimno z truskawkami i galaretką. Niez...
Odsłon: 130
Składniki
. Ciasto: Przesianą mąkę, masło i szczyptę soli siekamy na stolnicy. Wlewamy łyżkę lodowatej wody, zagniatamy ciasto. Ciastem wylepiamy natłuszczoną formę do tart o średnicy 24-26 cm. Wstawiamy na 50 minut do lodówki.
Farsz: Na dużej patelni rozpuszczamy masło, wrzucamy pokrojoną w talarki cebulę, dusimy 15 minut. Dorzucamy pokrojoną w kosteczkę szynkę i smażymy 5 minut.
Farsz doprawiamy ziołami prowansalskimi, solą i pieprzem, studzimy. Dodajemy śmietanę, starty żółty ser i jajka. Mieszamy.
Spód tarty zapiekamy 15 minut w piekarniku o temperaturze 180oC, wyjmujemy.
Na ciasto wylewamy farsz, ozdabiamy plasterkami boczku i ponownie wstawiamy do piekarnika na około 30 minut, aby farsz i boczek się zapiekły.
Czas przygotowania: 95 minut. Cena jednej porcji: około 2,50 złŹródło: Rewia