Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Tarta cytrynowa"
Jeszcze nigdy tak ryżu nie gotowałam. Ta propozycja jest dla tych, którzy chc...
Odsłon: 478
Toskańska zupa pomidorowa.
Odsłon: 191
Jeszcze nigdy tak ryżu nie gotowałam. Ta propozycja jest dla tych, którzy chc...
Odsłon: 478
Toskańska zupa pomidorowa.
Odsłon: 191
Składniki
Do przesianej mąki dodaj pokrojone masło, cukier, żółtko i sól. Zagnieć gładkie ciasto, zawiń w folię i wstaw do lodówki na godzinę. Następnie rozwałkuj ciasto i wyłóż nim natłuszczoną formę do tarty. Piecz około 15 minut w 170°C na złocisty kolor.
Przygotuj masę cytrynową: zagotuj mleko z cukrem. Żółtka wymieszaj z mąką ziemniaczaną i energicznie mieszając, powoli wlewaj gorące mleko. Następnie dodaj do masy sok i otartą skórkę z cytryn. Wszystko wymieszaj i zagotuj.
Białka ubij z cukrem na sztywną pianę i delikatnie połącz z kremem cytrynowym.
Masę wylej na podpieczony spód. Wstaw tartę do piekarnika nagrzanego do 150°C i piecz 10-15 minut.
Zrób kandyzowane cytryny do dekoracji: Cytryny pokrój w cienkie plasterki i gotuj je na wolnym ogniu ok. 30 min. Wystudź w zalewie, odcedź i odstaw do wyschnięcia. Wierzch tarty udekoruj cytrynami.
ok. 75 minut
Porcja 335 kcal
Koszt porcji ok. 1,10 zł
Przepis na 12 porcji
! Przed wyłożeniem lodów do każdej bezy możesz dodatkowo wsypać trochę czekolady startej na tarce z grubymi oczkami.
Jeśli chcesz ten deser zrobić błyskawicznie.Źródło: Kobieta i życie