Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Tarta czekoladowa"
Przepis dnia
Co powiecie na chrupiące gofry z owocami? Poniżej dzielimy się z Wami przepis...
Odsłon: 19839
Przepis na obiad, w którym mieszamy ze sobą marchewkę, filety z dorsza oraz b...
Odsłon: 483
Lato w słoiku to dobry pomysł na zatrzymanie darów lata w zestawach sałatkowy...
Odsłon: 482
Ogórki nie tylko kiszone i konserwowe układamy na półce w spiżarni. Krokodylk...
Odsłon: 6892
Przepis dnia
Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...
Odsłon: 1242798
Przepis dnia
Co powiecie na chrupiące gofry z owocami? Poniżej dzielimy się z Wami przepis...
Odsłon: 19839
Przepis na obiad, w którym mieszamy ze sobą marchewkę, filety z dorsza oraz b...
Odsłon: 483
Lato w słoiku to dobry pomysł na zatrzymanie darów lata w zestawach sałatkowy...
Odsłon: 482
Ogórki nie tylko kiszone i konserwowe układamy na półce w spiżarni. Krokodylk...
Odsłon: 6892
Przepis dnia
Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...
Odsłon: 1242798
Składniki
Mąkę przesiej na stolnicę. Dodaj 10 dag masła. Dosyp cukier puder, kakao i sól. Wbij jajko. Zagnieć ciasto. Zawiń je w folię spożywczą i włóż do lodówki na 30 minut.
Orzechy laskowe wsyp na rozgrzaną patelnię bez tłuszczu. Mieszając zrumień je, przesyp na talerzyk i odstaw do wystudzenia. Potem drobno posiekaj. Formę do tary wyłóż pergaminem. Schłodzone ciasto cienko rozwałkuj. Plackiem wylep foremkę. Spód ponakłuwaj widelcem w kilku miejscach. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 200 st. Piecz 20 minut. Odstaw do wystudzenia.
Pozostałe masło włóż do garnka. Dodaj 30 dag śmietany kremówki. Doprowadź do wrzenia, zmniejsz płomień i gotuj jeszcze 20 minut. Często mieszaj, aby masa nie przywierała do dna garnka. Następnie rozsmaruj ją na kruchym spodzie. Posyp orzechami. Schładzaj ok. 30 minut.
Czekoladę posiekaj, wymieszaj z resztą śmietany. Podgrzewaj, aż czekolada się rozpuści. Zdejmij z ognia. Przestudź, wyłóż na masę śmietanową. Wstaw na 2 godziny do lodówki. Wiśnie zagotuj z 100 ml wody i cukrem.
Mąkę wymieszaj z odrobiną zimnej wody, wlej do wiśni. Gotuj minutę. Wystudź, rozsmaruj na wierzchu tarty. Ciasto udekoruj wiórkami z czekolady.
ok. 45 minut, 1 porcja ok. 550 kcal.Źródło: Tina