Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Tarta jabłkowa z glazurą według Anieli Rubinstein"
Idealny dodatek do grilla i nie tylko.
Odsłon: 39
Bardzo soczysta, smaczna, rozpływająca się w ustach pieczeń na niedzielny lub...
Odsłon: 177
Idealny dodatek do grilla i nie tylko.
Odsłon: 39
Bardzo soczysta, smaczna, rozpływająca się w ustach pieczeń na niedzielny lub...
Odsłon: 177
Składniki
ok. 55 minut • Porcja 210 kcal • Koszt porcji ok. 60 gr • Przepis na 12 porcji
Posiekaj masło z mąką, cukrem i solą. Dodaj ser i ew. kilka kropli wody. Zagnieć niezbyt dokładnie. Ciasto powinno mieć wyra źne białe smugi. Rozwałkuj tak, by było o ok. 3 cm szersze od formy do tarty.
Wylep nim formę, pozostawiając po bokach zapas. Wstaw na 15-20 min. do lodówki.
Ubij jajko z łyżeczką wody i posmaruj ciasto. Piecz 8-10 min. w 180°C.
Jabłka obierz, pokrój w ósemki. Ułóż je na gorącym, podpieczonym spodzie zaczynając od zewnętrznej krawędzi ciasta.
Posyp cukrem i skórką z cytryny. Wstaw do piekarnika i piecz dalsze 20-25 minut, aż brzegi ciasta zrobią się jasnobrązowe, a jabłka zmiękną.
Podgrzej galaretkę (marmoladę). Gęstą wylej na gorącą tartę. Powinna całkowicie przykryć jabłka.
Więcej przepisów żony wybitnego pianisty Artura Rubinsteina, słynącej z talentu kulinarnego w książce: Kuchnia Neli, Wyd. Muza, ok. 30 zł.Źródło: Kobieta i życie