Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Tarta jabłkowa z kremem"
Składniki
Mąkę posiekać z zimnym masłem, dodać cukier puder i żółtko. Zagnieść szybko ciasto. Zawinąć w folię, schładzać przez godzinę.
Formę do tarty wysmarować tłuszczem i wysypać mąką. Wylepić ją ciastem. Podpiec na jasnozłoty kolor w temperaturze 180oC.
Jabłka obrać, pokroić na połówki, usunąć gniazda nasienne, ponacinać, skropić sokiem. Jajka zmiksować ze śmietaną i cukrem, wylać na podpieczone ciasto, ułożyć jabłka. Piec ok. 30 minut w temp. 200oC.
Ten deser najlepiej jeść następnego dnia po upieczeniu, kiedy porządnie wystygnie, krem stężeje, a jabłka bardziej skruszeją.Źródło: Twoje Imperium