Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Tarta jeżynowa z brzoskwiniami oraz budyniem i galaretką"
Przepis dnia
Rozpływająca się w ustach ryba z wyrazistym dodatkiem pesto z czosnkiem.
Odsłon: 210
Risotto ze szparagami i łososiem
Odsłon: 93
Przepis dnia
Rozpływająca się w ustach ryba z wyrazistym dodatkiem pesto z czosnkiem.
Odsłon: 210
Risotto ze szparagami i łososiem
Odsłon: 93
Składniki
Galaretkę rozpuść w 1/2 szklanki wrzątku, odstaw do wystudzenia. Mąkę przesiej na stolnicę. Dołóż masło pokrojone w małe kawałki, 1/2 szklanki cukru, cukier waniliowy, żółtka oraz sok i skórkę z cytryny. Rękoma szybko zagnieć ciasto. Rozwałkuj je na cienki placek. Formę do tarty posmaruj tłuszczem.
Formę wylep plackiem. Spód ponakłuwaj widelcem. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 200°C. Piecz 15 minut, aż ciasto ładnie się zrumieni. Wystudź.
Z reszty cukru, proszku budyniowego i mleka ugotuj budyń. Lekko go przestudź i rozsmaruj na cieście. Brzoskwinie umyj, pokrój w cząstki, opłucz jeżyny. Owoce rozłóż na budyniu. Wierzch tarty posmaruj tężejącą galaretką. Odstaw do zastygnięcia. Udekoruj miętą.Źródło: Naj