Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Dzisiaj prosta pieczeń wieprzowa pieczona na patelni. Pieczeń bardzo miękka i...
Odsłon: 99
Wszyscy uwielbiają pierogi. Wykorzystałam mięso wołowe z rosołu i świeże podg...
Odsłon: 3336
Rabarbar dobrze sprawdza się w plackach. Polecam.
Odsłon: 1189
Dzisiaj prosta pieczeń wieprzowa pieczona na patelni. Pieczeń bardzo miękka i...
Odsłon: 99
Wszyscy uwielbiają pierogi. Wykorzystałam mięso wołowe z rosołu i świeże podg...
Odsłon: 3336
Rabarbar dobrze sprawdza się w plackach. Polecam.
Odsłon: 1189
Składniki
ciasta najpierw siekamy na stolnicy, potem krótko zagniatamy. Dzielimy na połowę. Natłuszczoną formę do tarty wylepiamy jedną częścią. Drugą zawijamy w folię. Obydwie części schładzamy 30 minut w lodówce.
Jabłka obieramy, kroimy w kostkę. Podlewamy rumem, przykrywamy i dusimy. Mus jabłkowy studzimy i mieszamy z proszkiem budyniowym. Dodajemy cukier do smaku, cynamon, goździki, skórkę startą ze sparzonej pomarańczy (lub cytryny) i, ewentualnie, sparzone, osuszone rodzynki.
Na nakłuty widelcem spód tarty wykładamy nadzienie. Z rozwałkowanej drugiej części ciasta wycinamy paseczki lub toczymy wałeczki. Układamy w kratkę, smarujemy roztrzepanym jajkiem. Pieczemy około 30 minut w temperaturze 200oC.
Czas przygotowania 60 minut. Cena jednej porcji około 1 zł.
Wartość odżywcza jednej porcji 164 kcal Białko 2,8 g/Tłuszcz 11 g/Węglowodany 34 gŹródło: Rewia