Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Tarta malinowa z białą czekoladą"
Tym razem jedna z moich ulubionych zup: pomidorowa z ziemniakami, której nie...
Odsłon: 132
Bardzo soczysta, smaczna, rozpływająca się w ustach pieczeń na niedzielny lub...
Odsłon: 199
Bardzo smaczne, łatwe i sycące danie. Odkąd zrobiłam ją pierwszy raz, często...
Odsłon: 312
Tym razem jedna z moich ulubionych zup: pomidorowa z ziemniakami, której nie...
Odsłon: 132
Bardzo soczysta, smaczna, rozpływająca się w ustach pieczeń na niedzielny lub...
Odsłon: 199
Bardzo smaczne, łatwe i sycące danie. Odkąd zrobiłam ją pierwszy raz, często...
Odsłon: 312
Składniki
40 min • Porcja 490 kcal • Koszt porcji ok. 2,50 zł • Przepis na 8 porcji
Margarynę siekam, dodaję cukier, kakao, mąkę, śmietanę 18 proc. oraz jajko i zagniatam ciasto. Formuję kulę i schładzam ok. pół godziny w lodówce. Schłodzonym ciastem wylepiam formę do tarty, nakłuwam widelcem spód, wstawiam do nagrzanego piekarnika do 180°C i piekę ok. 20 min. Po upieczeniu odstawiam ciasto do całko- witego ostudzenia.
Śmietankę 30 proc. i czekoladę rozpuszczam w kąpieli wodnej. Do rozpuszczonej czekolady dodaję serek mascarpone i dokładnie mieszam, tak, by nie było grudek. Gotową masę wylewam na upieczony spód ciasta.
Na wierzchu tarty układam maliny i schładzam w lodówce kilka godzin (u mnie całą noc).
Przed podaniem dekoruję ciasto listkami świeżej mięty lub melisy.
Przepis przysłała Katarzyna Janeczko z Zamościa.Źródło: Kobieta i życie