Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Tarta na cieście francuskim z jabłkami"
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 11295
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4944
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1139
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 9842
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1460
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 11295
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4944
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1139
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 9842
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1460
Składniki
CZAS PRZYGOTOWANIA: około 60 minut
Jabłka umyć, obrać. Wyciąć gniazda nasienne, miąższ pokroić w plastry. Na rozgrzaną patelnię wsypać cukier. Dolać sok cytrynowy i cydr. Włożyć jabłka, zagotować. Dusić 5 minut.
Płat ciasta rozwałkować. Formę o śr. 26 cm posmarować tłuszczem. Wylepić plackiem. Ponakłuwać widelcem. Na spodzie ułożyć jabłka. Śmietanę wymieszać z jajkami, cukrem pudrem oraz cukrem wanilinowym, skórką cytrynową. Wylać na jabłka.
Ciasto piec 30 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 200°C.Źródło: Życie na gorąco