Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Tarta paprykowo-serowa"
Prosta sałatka z rzodkiewki, ogórka i sałaty strzępiastej polana sosem majone...
Odsłon: 323
Dla niektórych to pyszna przekąska, dla mnie to główny posiłek - strudel z ko...
Odsłon: 70
Zielona prażona pszenica Freekeh, Kasza Gryczana, Pęczak, pieczona kiełbaska...
Odsłon: 115
Prosta sałatka z rzodkiewki, ogórka i sałaty strzępiastej polana sosem majone...
Odsłon: 323
Dla niektórych to pyszna przekąska, dla mnie to główny posiłek - strudel z ko...
Odsłon: 70
Zielona prażona pszenica Freekeh, Kasza Gryczana, Pęczak, pieczona kiełbaska...
Odsłon: 115
Składniki
Ciepłą kostkę masła pokrój nożem. Zasyp mąką, wymieszaj, a następnie wbij jajko, dopraw solą i dokładnie zagnieć. W razie potrzeby dolej odrobinę letniej wody.
Z przygotowanego ciasta ulep kulę, zawiń ją w folię spożywczą i włóż na ok. pół godziny do lodówki.
Schłodzonym ciastem wylep dno i boki naczynia do tarty. Zrób w nim widelcem dziurki i wstaw tak przygotowany blat na 10 minut do piekarnika rozgrzanego do 180°C.
Kwaśną śmietanę wymieszaj z surowym jajkiem, ziołami, solą oraz pieprzem.
Gotową masą zalej upieczone wcześniej ciasto.
Na jego wierzchu ułóż serek typu mozzarella, pokrojony w dość cienkie plasterki oraz czerwoną paprykę pociętą w paski.
Wstaw tartę do gorącego piekarnika i piecz ok. 20 min. Gotową udekoruj sałatą.
Czas przygotowania: 45 min. Ilość kalorii na 1 porcję: 340. Stopień trudności: średnie.
<strong>Przepis nadesłała Małgorzata Kwiatkowska z Krapkowic.</strong>Źródło: Telemax